02/03/2016
Σοβαρές καταγγελίες για νομοθετικές διατάξεις που επηρεάζουν δραματικά τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου, εντείνοντας τα φαινόμενα αδικιών, ασυδοσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, κάνουν λόγο εφοριακοί της Λάρισας. Επικαλούμενοι τη νέα πολιτική ποινών για φορολογικές παραβάσεις που ενθαρρύνει όπως λένε τη «μαύρη» οικονομία και επιβραβεύει τη φοροδιαφυγή και επαναφέροντας στο προσκήνιο την αποδυνάμωση του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας σε αρμοδιότητες και προσωπικό, αφήνουν αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών, συστήνοντάς της να αφήσει τους πειραματισμούς και τις επιπόλαιες προσεγγίσεις σε σοβαρά φορολογικά θέματα….
Κοινή πεποίθηση των εφοριακών της ΔΑΚΕ ν. Λάρισας, της παράταξης από την οποία, προέρχονται οι καταγγελίες, είναι ότι το νέο ποινολόγιο της εφορίας έχει ανοίξει «παράθυρο» ατιμωρησίας για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που «ξεχνούν» να εκδίδουν αποδείξεις, ενώ η αποδυνάμωση του ελεγκτικού ρόλου του ΣΔΟΕ έχει συμβάλει στην ενθάρρυνση της φοροδιαφυγής με συνέπεια τα έσοδα του κράτους να εμφανίζονται μειωμένα την ώρα που επίκεινται και νέα φορολογικά μέτρα.
Με ανακοίνωσή τους που κοινοποίησαν στην «Ε» και σε σκωπτικό ύφος, προτρέπουν την ηγεσία του ΥΠ.ΟΙΚ να ανακηρύξει τρείς συγκεκριμένες ημερομηνίες ως «το εορτολόγιο του φοροφυγά».
Σε κάθε περίπτωση να σημειώσουμε πως το ποινολόγιο της εφορίας για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις έγινε ηπιότερο με πρωταρχικό στόχο την είσπραξή τους. Όμως πρακτικά από την αυστηρότητα και τη φορολογική εξόντωση φτάσαμε στην… ατιμωρησία. Τα προηγούμενα πρόστιμα της εφορίας για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας θεωρούνταν εξοντωτικά και γι’ αυτό εν μέρει παρέμειναν ανείσπρακτα αλλά τα τωρινά και χαμηλά δίνουν την αίσθηση ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που υποτίθεται θα κυνηγούν το φόρο και όχι το πρόστιμο στην πράξη δεν γίνεται τίποτε από τα δύο.
Εάν ένας ιδιοκτήτης μπαρ εντοπιστεί να μην έχει εκδώσει αποδείξεις για κατανάλωση ποτών 1.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε ΦΠΑ 230 ευρώ, «καθαρίζει» με πρόστιμο 115 ευρώ. Όταν μέχρι πρότινος, για κάθε απόδειξη που δεν είχε εκδοθεί, θα έπρεπε να είχε καταβάλει αυτοτελές πρόστιμο 250 ευρώ ή 500 ευρώ ανάλογα με τα βιβλία που τηρούσε. Πρόστιμα εν ολίγοις που έφταναν έως 30.000 ευρώ ανάλογα με το πλήθος των αποδείξεων, περιορίζονται πλέον σε ένα και ίσο με το 50% του ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν.
Με το προηγούμενο καθεστώς δηλαδή για να το κάνουμε πιο κατανοητό, σε μια επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία στα τραπέζια που δεν είχαν αποδείξεις ο εφοριακός μετρούσε το πλήθος τους (π.χ. δέκα τραπέζια) και έβγαζε το πρόστιμο. Δέκα επί 250 ευρώ, 2.500 ευρώ. Με το νέο καθεστώς θα πρέπει να υπολογίσει την κατανάλωση, να βγάλει το ΦΠΑ και να βάλει πρόστιμο ίσο με το μισό του ΦΠΑ που επιχείρησε να κλέψει ο παραβάτης.
Ξέχωρα που με τις αλλαγές αυτές ευνοούνται όσοι συνηθίζουν να μην εκδίδουν αποδείξεις, αλλά και όσοι δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ, (όπως οι γιατροί και οι επιχειρηματίες παροχής ιδιωτικής εκπαίδευσης), οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν πλέον την επιβολή κανενός προστίμου, αν εντοπιστούν να μην κόβουν αποδείξεις.
« Συνεπώς με αυτό τον τρόπο ωφελείται οποιοσδήποτε επιλέξει να μην κόβει αποδείξεις, καθώς ακόμη κι αν του επιβληθεί πρόστιμο, αυτό θα είναι το μισό από το ποσό του ΦΠΑ που θα εισπράξει από τον πελάτη» επισημαίνει στην «Ε» ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Εφοριακών Πασχάλης Τζιαστούδης. Το κέρδος του δηλαδή είναι στη χειρότερη περίπτωση το 50% του ΦΠΑ, το οποίο παρότι το εισπράττει κανονικά από τους πελάτες του δεν το αποδίδει, όπως θα έπρεπε στο κράτος. Αδιαμφισβήτητα το κίνητρο φοροδιαφυγής που δίνει η νέα νομοθεσία είναι μεγάλο. Το γεγονός αυτό μας προκαλεί πολύ αρνητική εντύπωση, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα χάνει περίπου 10 δισ. έσοδα ετησίως εξαιτίας αυτής. Αντί λοιπόν το κράτος να εξαλείψει το φαινόμενο, προτιμά σταθερά να καταφεύγει στην υπερφορολόγηση, γονατίζοντας την οικονομία και επιβαρύνοντας δυσανάλογα τους πολίτες σε βάρος των φοροφυγάδων».
«Βεβαίως προσθέτει, οι φορολογικές αρχές προέβησαν σε αυτές τις αλλαγές, απογοητευμένες από τη χαμηλή εισπραξιμότητα που εμφάνιζαν τα επιβληθέντα πρόστιμα. Η λογική τους δηλαδή ήταν να τα μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, ώστε να μπορούν να τα εισπράττουν. Το σκεπτικό όμως αποδείχτηκε λάθος και από τα εξοντωτικά πρόστιμα φτάσαμε στην ατιμωρησία και στο να δίνουμε κίνητρο για τη μη έκδοση αποδείξεων και δεύτερον γιατί δεν αντιμετωπίζεται το αίτιο που οδηγεί στη μειωμένη εισπραξιμότητα και κατ’ επέκταση στη φοροδιαφυγή. Το αίτιο είναι η ατιμωρησία και η χαλαρή στάση με την οποία αντιμετωπίζονται στη χώρα μας τα φαινόμενα της μη τήρησης των νόμων. Αν ο παραβάτης γνώριζε ότι εφόσον δεν εκδίδει αποδείξεις θα του αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος ή λειτουργίας της επιχείρησης, ασφαλώς και θα ήταν συνεπής».
Όσον αφορά στην ανακοίνωση, η οποία τιτλοφορείται το “εορτολόγιο του φοροφυγά”, επισημαίνονται τα εξής:
«Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις και συζητήσεις, οι υπεύθυνοι του ΥΠ.ΟΙΚ. και ενώ δεν συνέτρεχε μέχρι τότε λόγος περί διάλυσης των υπηρεσιών ελέγχου (με αιχμή το Σ.Δ.Ο.Ε.), αποφασίζουν να καθιερώσουν τις κάτωθι ημέρες ως άξιες εορτασμού από τους απανταχού φοροφυγάδες. Συγκεκριμένα :
14 Αυγούστου 2015: Μια ημέρα πριν από τον εορτασμό της Παναγίας και λόγω του τριημέρου αναψυχής που είθισται πάντα να πραγματοποιείται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση με το Ν. 4336/14-08-15 (3ο μνημόνιο) δίδει ακόμα ένα λόγο για πανηγυρισμούς. Αποδυναμώνει πλήρως το ΣΔΟΕ τόσο από αρμοδιότητες όσο και από προσωπικό. Βέβαια, για να μην αδικούμε και κανένα, όλες αυτές οι αρμοδιότητες μεταβιβάστηκαν στη ΓΓΔΕ. Απλά, μέχρι σήμερα (τέλη Φεβρουαρίου 2016) και αφού έχουν παρέλθει έξι ολόκληροι μήνες, αρμοδιότητες, προσωπικό και υποθέσεις είναι ακόμα στον «αέρα».
17 Οκτωβρίου 2015: Προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως προς τους φορολογούμενους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας σχετικά με παλαιοτέρου είδους ελέγχους (κυρίως προληπτικούς), η ίδια η ηγεσία του ΥΠ. ΟΙΚ. με το Ν. 4337/17-10-15 ΚΑΤΑΡΓΕΙ εντελώς τα πρόστιμα αναφορικά με την μη έκδοση αποδείξεων. Διότι, ως γνωστόν, όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ήδη γίνει, είναι σε πλήρη ανάπτυξη και δουλεύουν ρολόι (χρήση πλαστικού χρήματος, διασύνδεση ταμειακών με TAXIS, διασύνδεση τραπεζικών λογαριασμών και άμεση καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, περιουσιολόγιο, έμμεσες τεχνικές ελέγχου, εμπέδωση κλίματος φορολογικής συνείδησης κλπ.)
20 Νοεμβρίου 2015: Δεδομένου ότι ο ανωτέρω νόμος άφηνε περιθώρια ερμηνείας αναφορικά με την ύπαρξη ή μη προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων, έρχεται η ΠΟΛ. 1252/20-11-15 που το ξεκαθαρίζει πλήρως. Ενημερώνει, πλέον, τους πάντες ότι δεν χρειάζεται να αγωνιούν, καθώς σε περίπτωση που «ξεχάσουν» να εκδώσουν αποδείξεις το μόνο πρόστιμο που μπορεί να τους επιβληθεί -εάν τους εντοπίσουν- είναι το 50% του ποσού του Φ.Π.Α που περιέχεται στην απόδειξη που δεν εξέδωσαν (στο σημείο αυτό οι επιτηδευματίες που δεν υπόκεινται σε καθεστώς ΦΠΑ έχουν σκάσει στα γέλια γιατί ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τι πρόστιμο θα ισχύσει στη δική τους περίπτωση). Δυστυχώς, όμως, οι αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αν και φαντάζουν σαν ανέκδοτο, στη σημερινή συγκυρία, είναι για κλάματα και όχι για γέλια.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ:
- Να αφήσει τους πειραματισμούς και τις επιπόλαιες προσεγγίσεις σε φορολογικά θέματα που επηρεάζουν δραματικά τα φορολογικά έσοδα και τη λειτουργία της αγοράς.
- Να επανεξετάσει τη διαδικασία ελέγχου των συναλλαγών, η οποία κατ’ ουσία πλέον δεν υφίσταται, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα αδικιών, ασυδοσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά».
Πηγή: www.eleftheria.gr