ΛΥΣΕΙΣ σε προβλήματα που δόθηκαν με την ΠΟΛ. 1034/2017.

entypo E1 2016

15/03/2017

entypo E1 2016

 

  • Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών – Η λύση του προβλήματος

Το ζήτημα που είχε προκύψει και παρέμενε “άλυτο”, αφορούσε στη μη μείωση κατά 30% των αντικειμενικών δαπανών του άρθρου 31 του ν. 4172/2013 (μείωση των αντικειμενικών δαπανών του άρθρου 31 του ν. 4172/2013 κατά ποσοστό 30% στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, βάσει της περ. ζ’ του άρθρου 33), αφού κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων η εν λόγω μείωση δεν επηρέαζε (μειωτικά) το τελικό ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (βλ. εγκύκλιο ΠΟΛ.1099/2014).

Μετά τη δημοσίευση της ΠΟΛ. 1034/2017 δόθηκε λύση από το υπ. Οικ. και σ΄αυτό το πρόβλημα, αφού όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 αυτής:  «Το εισόδημα που προκύπτει από τον εναλλακτικό τρόπο υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας, είναι αυτό που προσδιορίζεται από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 30 έως 34 του ν. 4172/2013. Στις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες του άρθρου 31, αφού μειωθούν με την περιπτ. ζ΄ του άρθρου 33, προστίθενται οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 32. Το άθροισμά τους μειώνεται με τα χρηματικά ποσά που ορίζονται στην παραγρ. 2 του άρθ. 34. Δεν επιβάλλεται εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες του άρθρου 33».

 

 

Συνεπώς, αν κάποιος συνταξιούχος άνω των 65 ετών φορολογηθεί φέτος (σ.σ. φορολογικό έτος 2016) βάσει αντικειμενικών δαπανών (είτε γιατί δεν καλύπτει τις αντικειμενικές δαπάνες με εισοδήματα της τρέχουσας χρήσης ή γιατί δεν μπορεί να προβεί σε ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων χρήσεων), τότε το τελικό ποσό των αντικειμενικών δαπανών του άρθρου 31 θα μειωθεί αρχικά κατά ποσοστό 30% και πάνω σ΄αυτό το ποσό θα επιβληθεί τελικά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Προφανώς μετά τα παραπάνω δεν ισχύουν όσα προέβλεπε η ΠΟΛ.1099/2014.

 

  • Δεν αποτελούν τεκμήριο οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων

Με τη ΠΟΛ.1034/2017 που δημοσιεύθηκε χθες στο Φ.Ε.Κ. (σ.σ. 9.3.2017) δίνεται λύση στο παραπάνω πρόβλημα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπ. Οικονομικών, αφού στις οδηγίες της εγκυκλίου αυτής αναφορικά με τη συμπλήρωση του πίνακα 5 του εντύπου Ε1 αναφέρονται τα ακόλουθα: 

Όπως έγινε δεκτό με την ΠΟΛ.1076/26.3.2015, οι διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 4172/2013 εφαρμόζονται μόνο όταν τις οικείες δαπάνες πραγματοποιούν φυσικά πρόσωπα, ως ιδιώτες και όχι στα πλαίσια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας όπου οι σχετικές αγορές έχουν καταχωρηθεί στα λογιστικά τους αρχεία. Συνεπώς, οι καταβληθείσες δόσεις επιχειρηματικών δανείων που έχουν καταχωρηθεί στα λογιστικά αρχεία των ατομικών επιχειρήσεων και αφορούν σε δανειακές συμβάσεις που συνήψαν τα εν λόγω πρόσωπα για επιχειρηματικούς σκοπούς, δεν αποτελούν δαπάνη απόκτησης κατά τις διατάξεις του άρθρου 32 (περίπτωση στ’ της παρ. 1 του άρθρου αυτού), οπότε δεν θα αναγράφονται στους κωδικούς 727-728 του εντύπου Ε1.

Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των ανωτέρω είναι θέμα πραγματικό και ανήκει στην εξελεγκτική αρμοδιότητα του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ο οποίος, εξετάζοντας τα πραγματικά στοιχεία και παραστατικά θα κρίνει αν τα ποσά των εν λόγω δανειακών συμβάσεων αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια και αν έχουν τηρηθεί οι υπόλοιπες προϋποθέσεις (σκοπός χορήγησης του δανείου, τεκμηρίωση βάσει των λογιστικών αρχείων, καταχώριση των τόκων στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης, κ.λπ.).

Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις δόσεις που καταβάλλονται από τα παραπάνω πρόσωπα στα πλαίσια συμβάσεων που χαρακτηρίζονται από τα πιστωτικά ιδρύματα ως «δάνεια κεφαλαίου κίνησης» ή ως «σύμβαση πίστωσης δι’ ανοιχτού λογαριασμού».

 

Παράδειγμα: Ατομική επιχείρηση συνήψε το έτος 2014 ένα επιχειρηματικό δάνειο με πιστωτικό ίδρυμα ύψους 250.000,00 ευρώ για τη δημιουργία φ/β πάρκου 100 Kw. Οι σχετικές δαπάνες είχαν καταχωρηθεί στα λογιστικά αρχεία της ατομικής επιχείρησης. Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις σε ετήσια βάση ανέρχονταν στο ποσό των 20.000,00 ευρώ και η Δ.Ο.Υ. απαιτούσε να αναγραφούν στους κωδικούς 727-728 του εντύπου Ε1. Αυτή η αντιμετώπιση είχε σοβαρές επιπτώσεις στον φορολογούμενο, αφού αν δεν διέθετε την κάθε χρονιά το απαιτούμενο εισόδημα θα φορολογούνταν βάσει τεκμηρίων ή θα αναγκαζόταν να προβεί σε ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων χρήσεων μειώνοντας έτσι κάθε χρόνο το εναπομείναν κεφάλαιο από τα προηγούμενα έτη.

 

Μετά τη θέση της Διοίκησης που εκφράστηκε μέσω της ΠΟΛ.1034/2017, οι καταβληθείσες τοκοχρεολυτικές δόσεις του επιχειρηματικού δανείου (σ.σ. 20.000,00 ευρώ εν προκειμένω) δεν θα αναγραφούν στους κωδ. 727-728 του εντύπου Ε1. Να τονίσουμε επίσης ότι, τα ίδια ως άνω ισχύουν και για τις δόσεις που καταβάλλονται από τα παραπάνω πρόσωπα στο πλαίσιο συμβάσεων που χαρακτηρίζονται από τα πιστωτικά ιδρύματα ως «δάνεια κεφαλαίου κίνησης» ή ως «σύμβαση πίστωσης δι’ ανοιχτού λογαριασμού».

 

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση —όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο— η εφαρμογή όλων των ανωτέρω είναι θέμα πραγματικό και ανήκει στην εξελεγκτική αρμοδιότητα του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ο οποίος, εξετάζοντας τα πραγματικά στοιχεία και παραστατικά θα κρίνει αν τα ποσά των εν λόγω δανειακών συμβάσεων αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια και αν έχουν τηρηθεί οι υπόλοιπες προϋποθέσεις (σκοπός χορήγησης του δανείου, τεκμηρίωση βάσει των λογιστικών αρχείων, καταχώριση των τόκων στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης, κ.λπ.).

 

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να εξεταστεί είναι πως πρέπει να αντιμετωπιστούν τυχόν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα στείλουν στη ΔΗΛΕΔ (μέσω των αρχείων που στέλνουν κάθε χρόνο) ποσά που αφορούν σε τέτοιου είδους τοκοχρεολυτικές δόσεις. Να σημειώσουμε ότι οι κωδικοί 727-728 δεν προσυμπληρώνονται, απλά εμφανίζονται σε ειδικό παράθυρο τα ποσά που διαθέτει η Α.Α.Δ.Ε. Δηλαδή, πρέπει να διευκρινιστεί αν θα υπάρχει κάποιο κώλυμα κατά την εκκαθάριση της δήλωσης σε περίπτωση που έχουν σταλεί από τα τραπεζικά ιδρύματα τέτοια ποσά που αφορούν σε καταβληθείσες δόσεις επιχειρηματικών δανείων, κ.λπ. (σύμφωνα με όσα μνημονεύονται ανωτέρω) και ο φορολογούμενος δεν τα αναγράψει στους κωδικούς αυτούς.

 

Επισήμανση: Άσχετα με την αντιμετώπιση του παραπάνω ζητήματος και της λύσης που δόθηκε από το Υπ. Οικ., σε κάθε περίπτωση —παρόλο που δεν θα αναγράφονται τα σχετικά ποσά των δόσεων στο έντυπο Ε1— προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα σε μελλοντικούς ελέγχους που ενδεχομένως θα γίνουν στο πλαίσιο των έμμεσων τεχνικών ελέγχου κ.λπ., καλό είναι να φροντίζουν οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να αποδείξουν την πραγματική προέλευση των χρημάτων που καταβάλλονται κάθε χρόνο για την απόσβεση τέτοιων δανείων.

 

  • Υποχρεωτική επιβεβαίωση της χώρας φορολογικής κατοικίας για τους κατοίκους εξωτερικού στο Ε1 2016

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1034/2017 που ορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016:

Τα στοιχεία του φορολογούμενου απαιτείται να είναι επικαιροποιημένα, καθόσον χρησιμοποιούνται και ως στοιχεία επικοινωνίας από τη Φορολογική Διοίκηση. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, στην επιβεβαίωση στοιχείων, υποχρεωτικά καταχωρείται και ηλεκτρονική διεύθυνση (email) που χρησιμοποιείται.

Ειδικά, ο φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής υποχρεούται να επιβεβαιώσει και τη ΧΩΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ του, όπως αυτή είναι καταχωρημένη στα Στοιχεία Μητρώου/Φυσικού Προσώπου, καθώς χρησιμοποιείται για σκοπούς ανταλλαγής πληροφοριών.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν συμφωνεί με τη χώρα φορολογικής κατοικίας που εμφανίζεται στην επιβεβαίωση στοιχείων ή το πεδίο της χώρας φορολογικής κατοικίας είναι συμπληρωμένο με <999>, θα πρέπει να τροποποιήσει το σχετικό πεδίο.

Οι παραπάνω φορολογούμενοι υποχρεούνται σε κάθε περίπτωση, εφόσον κληθούν, να προσκομίσουν το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (tax residence certificate) στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να αποδείξουν τη Χώρα της φορολογικής τους κατοικίας.

Πηγή: www.taxheaven.gr