Χιλιάδες έλεγχοι της εφορίας κρίνονται στη… δίκη γνωστού καλλιτέχνη.

StE

21/03/2016

StE

Το μεγάλο αστέρι του ελληνικού πενταγράμμου «έπεσε» προ διετίας στην… τσιμπίδα της Εφορίας, όταν, ύστερα από ελέγχους καταθετικών λογαριασμών και των κινήσεών τους προς το εξωτερικό, εντοπίστηκε ότι έχει «βγάλει» τη διετία 2010-11 στο εξωτερικό ποσό 5,3 εκατ. ευρώ.

Οι φορολογικές αρχές, εφαρμόζοντας πρόσφατες ρυθμίσεις και μάλιστα αναδρομικά τον «ξεσκόνισαν» σε βάθος χρόνου και επέβαλλαν για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 συνολικούς φόρους (μαζί με προσαυξήσεις, εισφορές κ.λπ.) ύψους 3,7 εκατ. ευρώ! Η υπόθεση αυτή έμελλε να επιλεγεί ως «πιλότος» για χιλιάδες παρεμφερείς υποθέσεις.

Κι αυτό γιατί αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων (ν. 3388/10) που επέτρεψαν στις φορολογικές αρχές να «ξεσκονίσουν» τα πάντα σε μεγάλο βάθος χρόνου, επιβάλλοντας αναδρομικές φορολογήσεις και να μετακυλύουν στις πλάτες του φορολογουμένου το βάρος να αποδείξει ο ίδιος, και όχι η Εφορία ότι τα ποσά των καταθέσεων δεν αποτελούν «αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη». Ύστερα από σειρά αποφάσεων που δίχασαν τα διοικητικά δικαστήρια γύρω από τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων και τα όρια του αναδρομικού ελέγχου, η υπόθεση του γνωστού καλλιτέχνη οδηγήθηκε πριν λίγες μέρες σε «πιλοτική δίκη» ενώπιον μείζονος σύνθεσης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, βλέποντας να εκδίδονται αντιφατικές αποφάσεις τον τελευταίο χρόνο από πολλά διοικητικά δικαστήρια επέλεξε να παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να εκδώσει απόφαση – «πιλότο».

Στη γεμάτη ένταση «πιλοτική» δίκη (όπου συμμετείχαν και άλλοι τέσσερις φορολογούμενοι) οι νομικοί εκπρόσωποι του τραγουδοποιού «σφυροκόπησαν» τον ν. 3388 και τις μεθόδους του ως αντισυνταγματικές και ανίσχυρες. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου έκαναν έκκληση προς το ΣτΕ να μην «καταρρεύσει» ο νόμος, ξεκαθαρίζοντας ότι με τους ελέγχους έχουν εντοπιστεί πολλές περιπτώσεις και με την αναδρομική εφαρμογή προσδοκούν σε μεγάλα έσοδα.

Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το ΣτΕ είναι πολλά: Αφορούν το αν μπορεί να εφαρμοστούν οι αυστηρές φορολογικές – ελεγκτικές μέθοδοι αναδρομικά και σε τι βάθος χρόνου, το αν επιτρέπεται να μετατοπίζεται το αποδεικτικό βάρος από την Εφορία στον πολίτη, το αν κάθε έμβασμα μπορεί να εκλαμβάνεται ως προσαύξηση της περιουσίας από άγνωστη πηγή, το αν ο κρίσιμος χρόνος για τη φορολόγηση είναι η ημερομηνία αποστολής του εμβάσματος και εντοπισμού του χρηματικού ποσού, το αν μπορούν να αφαιρεθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα τεκμαρτές δαπάνες προκειμένου να εντοπιστεί ποια είναι η χρηματική διαφορά με ποσά των καταθέσεων.

Αρκετές δικαστικές αποφάσεις απέκρουσαν την αναδρομική φορολόγηση και έλεγχο εμβασμάτων προ του αυστηρού «νόμου Παπακωνσταντίνου» 3388/10, ακυρώνοντας ελέγχους και βαριά πρόστιμα ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ. Άλλες αποφάσεις δέχτηκαν ως συνταγματικό τον νόμο και τους αναδρομικούς ελέγχους επικυρώνοντας φορολογήσεις αρκετών εκατ. ευρώ. Με οριακή διαφορά μίας ψήφου, το Δ. Εφετείο αμφισβητεί την αναδρομική εφαρμογή του ν. 3388 σε εμβάσματα προ της 30ης/9/2010, επιτρέποντας όμως τη φορολόγηση για το μετέπειτα χρονικό διάστημα. Αν το ΣτΕ υιοθετήσει την εφετειακή πλειοψηφία στην υπόθεση Χατζηγιάννη, τότε θα ακυρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς φορολογίας του για τα οικονομικά έτη 2011-12.

Ένταση
Στην «πιλοτική» δίκη επικράτησε ένταση ανάμεσα στους νομικούς εκπροσώπους των φορολογουμένων και του Δημοσίου.

Οι εκπρόσωποι των φορολογουμένων έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι πολλοί νόμιμοι πολίτες αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις με την αυτόματη λογική της «προσαύξησης περιουσίας». Χαρακτήρισαν παραλογισμό τις ρυθμίσεις που μετακυλύουν στον πολίτη την ευθύνη να θυμηθεί ποσά και συναλλαγές από το 1999, τη στιγμή που οι ίδιες οι τράπεζες αδυνατούν να παράσχουν στοιχεία μετά από τόσα χρόνια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το ίδιο το κράτος έχει δεχθεί την περαίωση και την καταστροφή βιβλίων και στοιχείων.

Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου υποστήριξε τη συνταγματικότητα του νόμου στην αναδρομική εφαρμογή και στη μετατόπιση του βάρους απόδειξης στον φορολογούμενο, διερωτώμενος «αν ένας ιατρός δεν έκοβε αποδείξεις πώς θα τον πιάσει η Εφορία;».

Σε διαμαρτυρίες για το ότι «βαφτίζονται» ως δήθεν νέα στοιχεία και ως φοροδιαφυγή τα δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου φώναξε: «Ήρθε η ώρα να πληρώσουν κάποιοι που κατάφεραν να μείνουν στο απυρόβλητο». Κάλεσε το ΣτΕ να θεωρήσει νόμιμους τους ελέγχους και τις κυρώσεις, σημειώνοντας ότι άλλες χώρες εισέπραξαν δισ. με τέτοια μέτρα, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν εκατομμυριούχοι που δεν έδωσαν ούτε 1 ευρώ. Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες και οξύτατα σχόλια για παραβίαση του Συντάγματος.

Η πρόεδρος ανακάλεσε όλους στην τάξη δύο φορές, ζητώντας να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις.

Πηγή: www.ethnos.gr