ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΑΔΕ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΑΔΕ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, του ΥΠ.ΟΙΚ., της ΕΛ.ΣΤΑΤ., του Ν.Σ.Κ. και του Ε.Δ.Σ. που δεν λαμβάνουν την Προσωπική Διαφορά

ΑΘΗΝΑ 24.11.2020

ΠΡΟΣ:
A) Υπουργό Οικονομικών, κο Σταϊκούρα
Β) Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κο Σκυλακάκη
Γ) Υφυπουργό Οικονομικών, κο Βεσυρόπουλο
Δ) Διοικητή ΑΑΔΕ, κο Πιτσιλή
Ε) Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κα Αθ. Καλύβα

Θέμα: Απόδοση Προσωπικής Διαφοράς σε εργαζόμενους του ΥΠΟΙΚ, ΑΑΔΕ, και λοιπούς φορείς του ΥΠΟΙΚ.

Αξιότιμε κε Υπουργέ κε Αναπληρωτή, κοι Υφυπουργοί, κε Διοικητά, κα Γενική Γραμματέα,

Σε συνέχεια της από 4/6/2020 επιστολής αρ. πρωτ. 55904/4-6-2020 εισερχόμενο Γραφείο Υπουργού, των εργαζομένων του ΥΠΟΙΚ, της ΑΑΔΕ και άλλων υπηρεσιών, οι οποίοι δεν υπαγόμαστε στο μισθολογικό καθεστώς της Προσωπικής Διαφοράς, όπως οι παλαιότεροι συνάδελφοί μας, επανερχόμαστε για να ζητήσουμε εκ νέου το αυτονόητο, το οποίο δεν είναι άλλο από την μισθολογική εξομοίωση μέσω της απόδοσης της Προσωπικής Διαφοράς.

Έχουν περάσει 2 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά δόθηκε με τροπολογία η προσωπική διαφορά με τον νόμο 4569/2018. Όλο αυτό το διάστημα έχουν ήδη τοποθετηθεί σε θέσεις του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ περίπου 900 εργαζόμενοι σε διάφορες ειδικότητες, μέσω διορισμών ή μετατάξεων, ενώ επίκειται και ο διορισμός 120 νομικών, οικονομολόγων και στατιστικών από τους πίνακες της προκήρυξης 1Γ/2017 στα τελωνεία της χώρας. Πολλοί δε, προέρχονται από λίστες επιλαχόντων από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ αφού υπάρχουν πολλές παραιτήσεις, ενώ οι θέσεις που κενώνονται και συμπληρώνονται έχει παρατηρηθεί ότι μετά από λίγο καιρό μένουν και πάλι κενές, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο παραιτήσεων και επανατοποθετήσεων.

Πλέον σε αρκετούς από εμάς έχει περάσει από το μυαλό η σκέψη να αποχωρήσουμε από τις υπηρεσίες μας, οδηγούμενοι είτε σε άλλες δομές του Δημοσίου μέσω κινητικότητας είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε ακόμα και στο εξωτερικό. Τα υψηλά τυπικά προσόντα και πτυχία καθώς και η εμπειρία που κατέχουμε είτε από τον ιδιωτικό είτε από το δημόσιο τομέα, μας δίνουν την δυνατότητα πρόσβασης σε άλλες θέσεις εργασίας, είτε υψηλότερων μισθολογικών απολαβών είτε έστω λιγότερων ευθυνών, αντίστοιχες με τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουμε. Πολύ περισσότερο όμως δε θα υφιστάμεθα τουλάχιστον τέτοια διάκριση με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας. Διάκριση η οποία, όπως έχουμε αναφέρει και στο τελευταίο μας υπόμνημα, συνιστά παράβαση της αρχής της ισότητας, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ άσχημο κλίμα ανάμεσα σε εμάς και στους παλαιότερους συναδέλφους μας, και δυσχεραίνοντας την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών μας.

Η δε αδιαφορία σας για τους εργαζόμενους που εφαρμόζουν την πολιτική που χαράσσετε στο Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, μας δημιουργεί αλγεινή εντύπωση αφού, στο δίκαιο αίτημά μας, δεν έχετε δώσει καμία προοπτική επίλυσης, αλλά ούτε κάποιο δείγμα ότι κατανοείτε αυτό που συμβαίνει.

Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη μας το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου «Ειδικό Μισθολόγιο ΑΑΔΕ», θεωρούμε ότι έρχεται να εδραιώσει την κατάφωρη και εγνωσμένη αδικία εις βάρος μας όσων διοριστήκαμε ή μεταταχθήκαμε μετά το νόμο 4569/2018, μη λαμβάνοντας υπόψη την άνιση μεταχείριση που ήδη λαμβάνει χώρα, αλλά νομιμοποιώντας τη και μονιμοποιώντας τη. Κατηγοριοποιεί τους εργαζόμενους σε παλαιούς και νέους, λαμβάνοντες και μη την ΠΔ, εκκινώντας τους από διαφορετική βάση. Απαιτεί από τους δεύτερους να καταβάλλουν πολλαπλή προσπάθεια για να πληρωθούν ποσοστό των απολαβών που θα έπαιρναν με την απόδοση της ΠΔ, την οποία λαμβάνουν οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους, παρόλο που παράγουν την ίδια ακριβώς εργασία στις ίδιες συνθήκες και με τα ίδια προσόντα. Συνδέει κατ’ ανεπίτρεπτο τρόπο το μισθό με την αξιολόγηση, η οποία μόνο για τη λήψη bonus μπορεί να εφαρμοστεί και όχι για να αυξομειώνει το μισθό για εργασία που παρέχεται πραγματικά από τον υπάλληλο. Το όλο Σχέδιο γενικώς εκτιμούμε ότι δεν προσφέρει τίποτα άλλο από το να ρίχνει στάχτη στα μάτια των συναδέλφων.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, του ΥΠ.ΟΙΚ., της ΕΛ.ΣΤΑΤ., του Ν.Σ.Κ. και του Ε.Δ.Σ. που δεν λαμβάνουν την Προσωπική Διαφορά

Για τους δε συναδέλφους στο ΥΠΟΙΚ, δεν υπάρχει καμία προοπτική για την επίλυση του προβλήματος, ενώ τυχόν επέκταση του Ειδικού Μισθολογίου και εκεί, όπως υπαινίσσεται η απάντηση του Αναπληρωτή σας, κου Σκυλακάκη, σε ερώτηση Βουλευτή, θα δημιουργήσει τα ίδια προβλήματα που προαναφέρθηκαν.

Για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει πρώτα να χορηγηθεί η Προσωπική Διαφορά σε όλους τους εργαζόμενους και μετά να λάβει χώρα η οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση.

Κε Υπουργέ,

Κάθε μήνας που περνάει γίνεται ακόμα πιο δύσκολος, αφού ο μισθός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες είτε τις ατομικές είτε τις οικογενειακές μας, ακόμα δε περισσότερο των συναδέλφων που εργάζονται μακριά από τους τόπους συμφερόντων τους. Για τους δε συναδέλφους που «εκπαιδεύτηκαν» επί 4μήνου στην Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία, με δικά τους έξοδα και προέρχονταν από την περιφέρεια – για τους οποίους καταπατήθηκαν θεμελιώδη δικαιώματα, αφού δεν υπήρξε καμία μέριμνα για αποζημίωση της διαμονής τους και της διατροφής τους για όλο αυτό το διάστημα – τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα, έχοντας ξοδέψει και το τελευταίο οικονομικό τους απόθεμα, ενώ πολλοί αναγκαζόμαστε πλέον να συντηρούμαστε με δάνεια.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι δε νεοδιορισθέντες, λαμβάνουμε μισθό μικρότερο και από το εξαγγελθέν επίδομα ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας.

Δε θέλουμε να πιστέψουμε πως με τη στάση σας μας ωθείτε εσκεμμένα στην ανέχεια, την οικονομική εξαθλίωση και την παραίτηση, αφού αυτό είναι αντίθετο με το δόγμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαμήνυε, ότι θέλει να ανακόψει το brain drain, αλλά και να εργάζονται στο δημόσιο άνθρωποι με υψηλά τυπικά προσόντα. Στην περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα υπάρξουν εφοριακοί – τελωνειακοί – νομικοί και λοιποί εργαζόμενοι που ασχολούνται στο ΥΠΟΙΚ και τα έσοδα του κράτους, οι οποίοι θα χρωστάνε σε τράπεζες και Δημόσιο. Όλοι αυτοί είναι εργαζόμενοι που υπάγονται στις αρμοδιότητες του δικού σας Υπουργείου, για τους οποίους καμία μέριμνα δε λαμβάνετε, απαξιώνοντάς μας.

Είναι θετικό το γεγονός ότι βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της κυβέρνησης έχουν καταθέσει ερώτηση προς εσάς, για το ζήτημα της μη απόδοσης της ΠΔ στους νεοεισερχόμενους του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ, στηρίζοντας το δίκαιο αίτημά μας. Το ίδιο είχε πράξει και ο έτερος Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κος Γεωργιάδης μόλις τον Αύγουστο 2017 με την Αρίθμ Πρωτ. Ερωτήσεων 8007/9-8-2017 Εισερχόμενο της Βουλής των Ελλήνων, προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών, για όσους είχαν προσληφθεί δυνάμει της αρ. 2Κ/2015 προκήρυξης του ΑΣΕΠ, όπου η κατάσταση ήταν ακριβώς ίδια με αυτή που βιώνουμε εμείς τώρα.

κ. Υπουργέ,

Σας καλούμε να εξαλείψετε τη μισθολογική διαφοροποίηση και αδικία που υφιστάμεθα, ώστε η εργασία μας να μας προσφέρει τα προς το ζην αξιοπρεπώς, ανάλογα με τα τυπικά προσόντα που διαθέτουμε και το έργο που επιτελούμε, εξομοιώνοντάς μας μισθολογικά με τους παλαιότερους συναδέλφους μας, μέσω της απόδοσης της Προσωπικής Διαφοράς.
Αναμένοντας την θετική απόκρισή σας, είτε με την κατάθεση τροπολογίας είτε με συνάντηση μαζί με τις Ομοσπονδίες μας που στηρίζουν το δίκαιο αίτημα μας, ή ακόμα και με μία απαντητική επιστολή γνωστοποιώντας μας τις προθέσεις σας ώστε να αποφασίσει και καθείς από εμάς για το τι θα πράξει στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθούν υπογραφές οι οποίες συλλέχθηκαν είτε ενυπόγραφα είτε ηλεκτρονικά.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, του ΥΠ.ΟΙΚ., της ΕΛ.ΣΤΑΤ., του Ν.Σ.Κ. και του Ε.Δ.Σ. που δεν λαμβάνουν την Προσωπική Διαφορά

Κατεβάστε και εκτυπώστε το υπόμνημα των νεοεισερχόμενων συναδέλφων για την προσωπική διαφορά προς τον πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών και την διοίκηση της ΑΑΔΕ εδώ