ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕ-ΔΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 19.10.2020

Γενικό Συμβούλιο ΠΟΕ-ΔΟΥ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕ-ΔΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 5.10.2022

Αθήνα 4.11.2020

     Αρ. Πρωτ.: 1754

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 19.6.2020

Σήμερα 19.10.2020 ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 10:00 π.μ. συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΔΟΥ, με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης:

Με θέματα ημερήσιας διάταξης:

 1. Ενημέρωση-τρέχοντα θέματα.
 2. 2. Μισθολόγιο- προσωπική διαφορά νέων.
 3. 3. Ελεγκτικά Κέντρα.
 4. 4. Συνθήκες εργασίας -μέτρα για covid
 5. Προληπτικός Έλεγχος.
 6. 6. Ενημέρωση για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας.
 7. Έγκριση αποφάσεων Εκτελεστικής Επιτροπής από7.5.2020 έως 9.10.2020.
 8. 8. Έγκριση μικροδαπανών από 1.5.2020 έως 30.9.2020.

Με την έναρξη της συνεδρίασης αναγνώστηκε ο ονομαστικός κατάλογος των μελών του Γ.Σ. για την διαπίστωση απαρτίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14§3 του καταστατικού ΠΟΕ- ΔΟΥ

Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι το Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία, καθόσον βρέθηκαν παρόντες είκοσι εννέα (29) Γενικοί Σύμβουλοι επί συνόλου τριάντα ενός (31), όπως παρακάτω:

01. ΑΡΣΕΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 02. ΒΑΣΙΛΟΓΑΜΒΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
03. ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 04. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
05. ΔΗΜΑΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 06. ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
07. ΚΑΟΥΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 08. ΚΑΡΑΛΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
09. ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ 10. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
11. ΚΟΤΡΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 12. ΚΟΥΠΚΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
13. ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 14. ΜΠΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
15. ΝΑΣΙΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ 16. ΝΑΤΣΙΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
17. ΠΑΝΤΣΙΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ 18. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΦΩΤΙΟΣ
19. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΣ  20. ΠΑΤΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
21. ΠΕΡΙΜΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ  22. ΡΑΠΤΟΥ ΟΛΓΑ 
23. ΡΟΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  24. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
25. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 26. ΤΕΡΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
27. ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 28. ΤΣΟΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
29. ΥΦΑΝΤΗ ΕΙΡΗΝΗ  

 

Δικαιολογημένα απόντες ήταν οι συνάδελφοι : 1. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 2. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Δεν τέθηκαν θέματα προ ημερησίας διάταξης.

Με την έναρξη της συζήτησης έγινε ενημέρωση του Γενικού Συμβουλίου από την Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής, επί του συνόλου των θεμάτων που απασχόλησαν τη διοίκηση στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (10.6.2020).

Μετά την ενημέρωση της Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής, τις τοποθετήσεις και προτάσεις των μελών επί των Θεμάτων Ημερήσιας Διάταξης, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΔΟΥ προχώρησε στη λήψη των παρακάτω αποφάσεων:

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ 1Ο: ΕΝΗΡΩΣΗ-ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.

ΑΠΟΦΑΣΗ 1η :

Το Γενικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψιν του καταστατικές προβλέψεις και υποχρεώσεις, περί ανοικτών συνεδριάσεων και δυνατότητας του συνόλου των συναδέλφων να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες, αποφασίζει όπως οι απομαγνητοφωνήσεις των  συνεδριάσεων του Γενικού Συμβουλίου, δεδομένων μάλιστα και των τεχνικών δυνατοτήτων που έχουν πλέον αναπτυχθεί, θα αναρτώνται μετά τη λήξη των εργασιών, στο site της Ομοσπονδίας και θα είναι προσβάσιμες για όποιον συνάδελφο το επιθυμεί.

ΑΠΟΦΑΣΗ 2η :

Το Γενικό Συμβούλιο ομόφωνα καταδικάζει:

 1. την τεράστια ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι συνάδελφοι του εισοδήματος από την αστοχία της διοίκησης να διαχειριστεί ορθολογικά τις καταστάσεις για νέες εκκαθαρίσεις εισοδήματος από αναδρομικά ποσά και να αποκατασταθούν οι υπερωρίες που εκκρεμούν.
 2. τη συνεχή ζήτηση στατιστικών στοιχείων, ενώ θα έπρεπε αυτά να αντλούνται ηλεκτρονικά από τις κεντρικές βάσεις δεδομένων

ΑΠΟΦΑΣΗ 3η :

Το Γενικό Συμβούλιο καταδικάζει το γεγονός ότι η διοίκηση αντί να ορίσει τεχνικό ασφαλείας, ιατρό υπηρεσίας και να εξασφαλίσει την ασφάλεια των κτηρίων με κατάλληλες χωροταξικές μελέτες, μετακυλύει  τις ευθύνες της στους συναδέλφους με το έγγραφο ΑΤΔ Β 1110005 ΕΞ 2020, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να δηλωθούν ομάδες πυρασφάλειας, πρώτων βοηθειών, έκτακτης ανάγκης, κ.λπ.

ΘΕΜΑ 2Ο : Μισθολόγιο- προσωπική διαφορά νέων.

ΑΠΟΦΑΣΗ 4η :

Να εκδοθεί ανακοίνωση από την ΠΟΕ-ΔΟΥ η οποία να καταγγέλλει την αλλαγή στάσης της Διοίκησης της ΑΑΔΕ για την μη πραγματοποίηση των μεταθέσεων των νέων συναδέλφων με βάσει τα κριτήρια που είχαν τεθεί, οι οποίοι σημειωτέων δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά και αντιμετωπίζουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα ευρισκόμενοι στα όρια της επιβίωσης.

ΘΕΜΑ 3ο : ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ 5η :

Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό ΑΑΔΕ και Κυβέρνησης στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωράει η δημιουργία Ελεγκτικών Κέντρων, άμεσα σε Αθήνα και Θεσ/νίκη, τα οποία πρόκειται να απορροφήσουν τα τμήματα ελέγχου και μέρους των δικαστικού των ΔΟΥ (αντικρούσεις), ενώ αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και με το κομμάτι των μέτρων του δικαστικού, οι αρμοδιότητες των οποίων θα μεταφερθούν σε ΚΕΟΦ / ΕΜΕΙΣ και άλλες αντίστοιχες δομές.

Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται απλώς για τεχνικό ζήτημα οργανογράμματος, καταμερισμού των υπαλλήλων κλπ. αλλά έρχεται να φέρει σοβαρές ανατροπές στον κλάδο.

 1. Έρχεται να οριστικοποιήσει την τριχοτόμηση του κλάδου (σε Υπ.Οικ.-ΣΔΟΕ, Κτηματικές, σε “ελεγκτές” και λοιπούς υπαλλήλους στα τμήματα). Μιλάμε πλέον για την ολοκληρωτική διάσπαση του κλάδου σε “ελεγκτές και μη ελεγκτές”.

 

 1. Έρχεται να χτυπήσει όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους, με διαφορετικό βέβαια τρόπο:
 • Οι μεν ελεγκτές θα μεταβούν σε ένα καθεστώς πλήρους ελαστικοποίησης των εργασιακών τους σχέσεων, με εκτίναξη της εντατικοποίησης, ασφυκτικού ελέγχου και ατομικής στοχοθεσίας με διαρκείς διαδικασίες “αξιολόγησης”, αφόρητου εργασιακού στρες, κατάργησης του 8ωρου με δουλειά στο σπίτι, τηλεργασία κοκ. Τα ελεγκτικά κέντρα θα λειτουργούν με αμιγώς ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια ενώ θα αποτελέσουν όχημα για την εκχώρηση και άλλων αντικειμένων σε ιδιώτες.
 • Οι δε υπάλληλοι των τμημάτων θα δουν τη δουλειά τους να απαξιώνεται μέσα από τη διαρκή υποβάθμιση των ΔΟΥ και τη σταδιακή μετατροπή των τελευταίων σε ΓΕΦ. Το γεγονός αυτό θα έχει και μισθολογικό αντίκτυπο για τους εν λόγω εργαζόμενους, οι οποίοι θα θεωρούνται “δεύτερης κατηγορίας” σε σχέση με τους συναδέλφους τους ελεγκτές βεβαίωσης και είσπραξης.
 1. Η ειλημμένη απόφαση για σύνδεση μισθού – περιγραμμάτων θέσης (ατομικά μισθολόγια) είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημιουργία των ελεγκτικών κέντρων ακριβώς γιατί επιστεγάζει και αποτυπώνει και στο κομμάτι του μισθού τη διάσπαση του κλάδου. Πατάει στη λογική του “διαίρει και βασίλευε” και είναι μια βαθιά αντιδραστική εξέλιξη γιατί αποσυνδέει το μισθό από τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου και εισάγει το άκρως υποκειμενικό και αδιαφανές κριτήριο της “θέσης”. Επιπλέον, καλλιεργεί τον ατομισμό στη συνείδηση των υπαλλήλων αφού οι έννοιες του κλάδου και της συλλογικής δράσης των εργαζόμενων πάνω στα κοινά τους προβλήματα πάνε περίπατο και αντικαθίστανται από το “ο σώζων εαυτώ σωθήτω”. Τέλος, η προωθούμενη αυτή εξέλιξη αποτελεί τον κύριο λόγο για τον οποίο κυβέρνηση και διοίκηση της ΑΑΔΕ από κοινού αρνούνται να ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημα της μισθολογικής εξομοίωσης των συναδέλφων που ανέλαβαν υπηρεσία μετά τις 11/10/2018.

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς και θα κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μπει φρένο σε μια ακόμα επίθεση στα εργασιακά και στα μισθολογικά μας δικαιώματα, καθώς και στην ενότητα του κλάδου.

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ διεκδικεί:

-Αναβάθμιση όλων των ΔΟΥ σε Α’ τάξης, με έλεγχο και δικαστικό, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η λειτουργικότητά τους όσο και οι οργανικές θέσεις αλλά και να προασπίζονται τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων

-Καμία άλλη συγχώνευση ΔΟΥ- μαζικές προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών

-Άμεση ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών ρουτίνας

-Άμεσα λειτουργία των υπηρεσιών μόνο με ραντεβού

-Άμεση, με νομοθετική ρύθμιση και δια παντός, απόδοση της προσωπικής διαφοράς σε όσους συναδέλφους τη στερούνται

-Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία για τη διεκδίκηση των εργασιακών και μισθολογικών μας αιτημάτων (σχέδιο ΣΣΕ)

ΘΕΜΑ 4Ο :  Συνθήκες εργασίας -μέτρα για covid 19.

ΑΠΟΦΑΣΗ 6η :

Το Γ.Σ. της Π.Ο.Ε. Δ.Ο.Υ. συμμετέχοντας στην διενεργηθείσα απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 15/10/2020 και συμφωνώντας με τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ ζητάει την αναβολή των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια λόγω πανδημίας και την παράταση των θητειών των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή

ΘΕΜΑ 5Ο : Προληπτικός Έλεγχος.

Δεν πάρθηκε απόφαση.

ΘΕΜΑ 6Ο: Ενημέρωση για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας.

ΑΠΟΦΑΣΗ 7η :

Το Γενικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την επιστροφή ποσού 811,74 ευρώ που είχε παρακρατηθεί από τους συν. Αθανασάκη, Αντωνόπουλο, Καρύδα, Σφελινιώτη, το οποίο και δεν είχε αποδοθεί.

ΑΠΟΦΑΣΗ 8η :

Το Γενικό Συμβούλιο ενέκρινε την τακτοποίηση των εξ απογραφής υπολοίπων προηγουμένων χρήσεων βάση της έκθεσης ΣΟΛ και της συμβουλευτικής του ΣΟΛ να προσαρμοσθούν ορθά στα βιβλία της ΠΟΕ-ΔΟΥ, καθώς επίσης ενέκρινε την άρση της επιφύλαξης της Προέδρου της Εκτελεστικής Ρένας Υφαντή, του Ταμεία Γιώργου Γερονικολάου και του Λογιστηρίου .

ΘΕΜΑ 7Ο : Έγκριση αποφάσεων Εκτελεστικής Επιτροπής από 7.5.2020 έως 9.10.2020

ΑΠΟΦΑΣΗ 9η:

Το Γενικό Συμβούλιο ενέκρινε τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής για το διάστημα από 7.5.2020 έως 9.10.2020.

ΘΕΜΑ 8Ο :  Έγκριση μικροδαπανών από 1.5.2020 έως 30.9.2020.

ΑΠΟΦΑΣΗ 10η:

Το Γενικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τις μικροδαπάνες για το διάστημα από 1.5.2020 έως 30.9.2020.

 

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Για τον επικείμενο Νέο Συνδικαλιστικό Νόμο

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τον κατάπτυστο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που ψήφισε και που αποτέλεσε την αφορμή για το ντελίριο κρατικού αυταρχισμού που ζήσαμε όλοι τις τελευταίες μέρες με θύματα υγειονομικούς και μαθητές, προχωράει ακόμη παραπέρα με την ψήφιση νέου συνδικαλιστικού νόμου, που θα συνιστά ουσιαστικά νόμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης.

Ακολουθώντας τα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που με τον ν. Αχτσιόγλου προσπάθησε να βάλει εμπόδια στην κήρυξη της απεργίας, μετά τη συνάντησή του υπουργού Εργασίας με το ΣΕΒ, η κυβέρνηση της ΝΔ ξαναβάζει στο στόχαστρο την απεργία και συνολικά τη συνδικαλιστική δράση. Σύμφωνα με εκούσιες “διαρροές” στα ΜΜΕ το νέο αντεργατικό τερατούργημα θα περιλαμβάνει:

– Γενίκευση της πρόβλεψης για «προσωπικό ασφαλείας» και στον ιδιωτικό τομέα (όπου δεν ισχύει σήμερα), ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων ακόμα και τις μέρες της απεργίας και να περιορίζεται τελικά ο αντίκτυπος της απεργίας στην εργοδοσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο μέτρο παρουσιάζεται στις εν λόγω «διαρροές» ως εναλλακτική στην επίταξη απεργών…

-Ποινές στα σωματεία και αποζημίωση εργοδοσίας για «παράνομες» και «καταχρηστικές» απεργίες: Θα παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να διεκδικήσει αποζημίωση από τους απεργούς και τα συνδικάτα σε περίπτωση που μια κινητοποίηση κριθεί παράνομη, καταχρηστική ή και τα δύο. Κι όλα αυτά, με δεδομένο ότι ήδη 9 στις 10 απεργίες κρίνονται παράνομες ή/και καταχρηστικές από τα δικαστήρια, θα σημάνουν οικονομική εξόντωση των συνδικάτων.

-Πρόσθετα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία και νέο χτύπημα στη ζωντανή δράση των συνδικάτων: Η νέα διάταξη για εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας θα συνδυάζεται με τη διάταξη για υποχρεωτική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου.

Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές στο νέο νόμο θα περιλαμβάνονται:

-Ο περιορισμός της νομικής προστασίας των συνδικαλιστών από απόλυση. Ενώ ακόμα και με το ισχύον καθεστώς οι εργοδότες απολύουν συνεχώς συνδικαλιστές, πλέον μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης μίας συνδικαλιστικής οργάνωσης που θα έχουν τη σημερινή τυπική νομική προστασία, ενώ θα μειωθεί και το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της συνδικαλιστικής θητείας που ο συνδικαλιστής έχει προστασία. Στους όρους απόλυσης συνδικαλιστή, μάλιστα, θα προστεθεί η υποβολή μήνυσης σε βάρος του, αλλά και η «παρεμπόδιση» άλλων εργαζομένων να κάνουν απεργοσπασία κατά τη διάρκεια απεργιών. Θα αρκεί δηλαδή ένας εργοδότης να ασκεί κακόβουλα μήνυση σε συνδικαλιστή, όπως και να καταγγέλλει τις απεργιακές φρουρές των εργαζομένων, και χωρίς καταδίκη να καταδικάζεται εκ των προτέρων με απόλυση.

— Εξοβελισμός συνδικαλιστών από τους εργασιακούς χώρους: Στα παραπάνω προστίθεται και η προωθούμενη μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, ως ένα ακόμα μέσο για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «γκέτο», χωρίς να υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα παρέμβασης από αγωνιστές συνδικαλιστές, παρά μόνο από ανθρώπους της εργοδοσίας.

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη με κάθε τέτοια απόπειρα εκ νέου χτυπήματος του δικαιώματος στην απεργία αλλά και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζόμενων. Κάτω τα χέρια από την απεργία και από τα σωματεία μας!

Συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους εργάτες της ΛΑΡΚΟ

To Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ – ΔΟΥ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους στη βιομηχανία της ΛΑΡΚΟ που αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας και για την υπεράσπιση της εργασίας τους.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη, 15/10 από την πλειοψηφία των βουλευτών, στοχεύει στην παραπέρα απαξίωση, στην ιδιωτικοποίηση ακόμα και στο οριστικό κλείσιμο μιας στρατηγικού χαρακτήρα επιχείρησης όπως είναι η ΛΑΡΚΟ και οδηγεί στις απολύσεις 1.200 περίπου εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ. Ο αγώνας τους για το μεροκάματο, για τη ζωή, είναι και δικός μας αγώνας.

Φαινόμενα αστυνομικής βίας

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες νέων φαινομένων βίας και κρατικής καταστολής απ’ τις αστυνομικές δυνάμεις σε κάθε κινητοποίηση. Την απρόκλητη επίθεση στις δεκάδες χιλιάδες των διαδηλωτών έξω απ’ το εφετείο κατά τη διάρκεια της δίκης των Φασιστών, ακολούθησαν οι επιθέσεις και οι συλλήψεις 15χρονων μαθητών οι οποίοι διεκδικούν καλύτερη παιδεία και συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία τους.

Τα φαινόμενα αυτά, που προφανώς δεν είναι τα πρώτα, δεν είναι τυχαία και βρίσκονται στην κατεύθυνση στοχοποίησης οποιασδήποτε κινητοποίησης και διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων. Οι συστηματικές προσπάθειες άλλωστε τα τελευταία χρόνια να περιορίσουν το δικαίωμα στις διαδηλώσεις και οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για άμεση κατάθεση νόμου για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, δεν είναι ανεξάρτητα.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟY καταδικάζει τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά απεργών – διαδηλωτών και μαθητών. Το δικαίωμα στη διαδήλωση και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτες και οι ενέργειες αυτές της κυβέρνησης απλά αποτυπώνουν τη βιαιότητα των όσων σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα.