ΤO CHAT ROOM… ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ! Κλειστή ομάδα στο facebook ειδοποιεί για τους ελέγχους των εφοριακών!

to chat room ths forodiafyghs 1

31/08/2017

to chat room ths forodiafyghs 1 

Δημιουργώντας τη δική τους ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα, επιχειρηματίες του τουρισμού ειδοποιούν ο ένας τον άλλον για τους ελέγχους των εφοριακών!

Τη δική τους κλειστή ομάδα επικοινωνίας στο διαδίκτυο έχουν δημιουργήσει δεκάδες ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην Αττική, ώστε να αποφεύγουν τους ελέγχους των εφοριακών! Πρόκειται για τη νέα μέθοδο που έχουν επινοήσει οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων ή και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τους φορολογικούς ελέγχους παραπλανώντας τους εφοριακούς που «σαρώνουν» αυτή την περίοδο όλα τα τουριστικά θέρετρα της χώρας. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των κοινωνικών δικτύων, οι επιχειρηματίες που είναι μέλη της ομάδας ειδοποιούν ο ένας τον άλλον για την παρουσία των ελεγκτών της ΑΑΔΕ στην περιοχή τους δίνοντας ακόμα και αναλυτικές περιγραφές του παρουσιαστικού των εφοριακών ή αναρτώντας και φωτογραφίες τους…

Η κλειστή ομάδα επικοινωνίας έχει δημιουργηθεί από μέλη της σελίδας «Έλεγχοι ΣΔΟΕ, ΙΚΑ 2017» στο Facebook. Στην εν λόγω σελίδα αναρτώνται εδώ και μήνες αρκετές από τις ειδήσεις που αφορούν τους ελέγχους των εφοριακών, αλλά ακόμα και οι συστάσεις που γίνονται από τα κατά τόπους εμπορικά επιμελητήρια σε επιχειρηματίες ώστε οι τουριστικές επιχειρήσεις να λειτουργούν νόμιμα. Μέσω της συγκεκριμένης σελίδας αρκετοί επιχειρηματίες δημιούργησαν τη δική τους κλειστή ομάδα επικοινωνίας (σ.σ.: chat room), ώστε να σημαίνουν «συναγερμό» για τους επικείμενους ελέγχους των εφοριακών. Μάλιστα, οι άνθρωποι που σκέφτηκαν να συνασπιστούν στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν ανενόχλητοι, έχουν λάβει και μέτρα για να προστατεύσουν τη διαδικτυακή τους ομάδα από ανεπιθύμητους. Για να γίνει κανείς μέλος του κλειστού chat room της φοροδιαφυγής πρέπει προηγουμένως ή να τον έχει προσκαλέσει ένας επιχειρηματίας που να είναι ήδη μέλος ή να έχει αποδείξει ότι είναι ιδιοκτήτης επιχείρησης και όχι ελεγκτής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι διάλογοι μεταξύ των επιχειρηματιών που κατέγραψε η Realnews στην κλειστή διαδικτυακή ομάδα είναι αποκαλυπτικοί για τον τρόπο με τον οποίο ειδοποιεί ο ένας τον άλλον:

– Δύο κοπέλες εφορία, πάνε προς παραλία

– Μόλις έφυγαν και μπήκαν στο στενό, δεν ξέρω πού πάνε.

– Είναι δύο γυναίκες μία μαύρο μαλλί και η άλλη κοκκινομάλλα.

– Μόλις έφυγαν προς παραλία…

Σε έναν άλλον διάλογο μεταξύ επιχειρηματιών σε νησί των Κυκλάδων με μεγάλη τουριστική κίνηση, καταγράφηκαν τα εξής:

– Εφορία, μόλις έφυγαν, έλεγχος στα πάντα.

 -Τοπική;

– Όχι, είναι μεικτό, έλεγξε και καρτέλες προσωπικού.

– Πώς είναι εξωτερικά;

– Ο ένας 35άρης με μούσια και μαύρη μπλούζα, όχι πολύ ψηλός και ο άλλος πιο ψηλός γύρω στα 50, με μπλε μπλούζα, βερμούδα, καπέλο και γυαλιά…

Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, αφού ειδοποιηθούν για την παρουσία των ελεγκτών της εφορίας αρχίζουν να κόβουν κανονικά αποδείξεις σπεύδουν να απομακρύνουν τους υπαλλήλους που απασχολούν με «μαύρες» αμοιβές και φροντίζουν να εξαφανίζουν τις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές οι οποίες εκδίδουν εικονικές αποδείξεις.

Η δημιουργία του κλειστού chat room τοποθετείται χρονικά στην περίοδο έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, η «υπηρεσία» της άμεσης διαδικτυακής ειδοποίησης για την παρουσία των ελεγκτών της ΑΑΔΕ κατέστησε ιδιαίτερα δημοφιλή τη συγκεκριμένη διαδικτυακή ομάδα μεταξύ των επιχειρηματιών που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, μεταξύ των δεκάδων μελών της βρίσκονται ιδιοκτήτες επιχειρήσεων από πολλά νησιά των Κυκλάδων, αλλά και από τον Πειραιά και τον νομό Κορινθίας. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που κατέχουν τα μέλη της ομάδας καλύπτουν όλο το φάσμα της δραστηριότητας που βασίζεται στον τουρισμό, δηλαδή πρόκειται για ιδιοκτήτες εστιατορίων, καταστημάτων πώλησης τουριστικών ειδών, αλλά και για άτομα που ενοικιάζουν ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες.

Οι ίδιοι οι εφοριακοί αναφέρουν ότι η επιστράτευση των κοινωνικών δικτύων αποτελεί ένα είδος… τεχνολογικής εξέλιξης στην προσπάθεια αποφυγής των φορολογικών ελέγχων. Επισημαίνουν, δε, πως ειδικά στα νησιά οι επιχειρηματίες σπεύδουν να ειδοποιήσουν τους συναδέλφους τους για τη διενέργεια των ελέγχων με κάθε τρόπο. 

Τελευταία οι επιχειρηματίες φωτογράφιζαν τους ελεγκτές. Έπειτα οι φωτογραφίες κυκλοφορούσαν από κινητό σε κινητό, ώστε οι ελεγχόμενοι να αναγνωρίζουν τους εφοριακούς

Εφημερίδα: “REAL NEWS”

Ημερομηνία: 27/08/2017

Κατεβάστε το άρθρο εδώ