Πρόστιμο €30.775 και τεκμήριο σε Έλληνα που είχε βουλγαρικές πινακίδες στα αυτοκίνητά του

Πρόστιμο €30.775 και τεκμήριο σε Έλληνα που είχε βουλγαρικές πινακίδες στα αυτοκίνητά του

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ διεξάγουν έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοι είναι εκείνοι που αξιοποιούν τα παραθυράκια της Βουλγαρίας, δημιουργώντας επιχειρήσεις- βιτρίνα, με στόχο είτε να φορολογούνται με συντελεστή 10% για εισοδήματα που δημιουργούνται στην Ελλάδα, είτε να κυκλοφορούν πολυτελή Ι.Χ. χωρίς να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν στην Ελλάδα.

Porsche 911 και Volkswagen Touareg

Η ΑΑΔΕ, εντόπισε έναν επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μαζί με τη σύζυγο του είχαν δημιουργήσει μια επιχείρηση στη Σόφια, “γράφοντας” τα δύο τους ελληνικά αυτοκίνητα ως εταιρικά.

Πέρα από τις τελωνειακές παραβάσεις, ο φάκελος εστάλη στην εφορία για περαιτέρω έλεγχο και κάπως έτσι, μόνο για τις χρήσεις 2013- 2014, προέκυψαν πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 30.775,29 ευρώ, καθώς τα αυτοκίνητα αποδείχθηκαν Ελληνικά.

Το ζευγάρι είχε δύο αυτοκίνητα, μια Porsche 911 και ένα Volkswagen Touareg και προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία όμως απέρριψε την προσφυγή τους και οι φόροι βεβαιώθηκαν.

Πρόκειται για την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φόρους πολυτελούς διαβίωσης, πρόστιμο ανακριβούς δήλωσης, τόκοι, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.

Η ΑΑΔΕ και η βάση Ciela

Η ΑΑΔΕ αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται τις πληροφορίες, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στην τεράστια βάση δεδομένων Ciela, με όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία γι’ αυτές και ήδη είναι σε εξέλιξη εκτεταμένες διασταυρώσεις με στόχο κατ’ αρχάς να εντοπιστούν όσοι βρίσκονται πραγματικά πίσω από τα νομικά πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος κι εν συνεχεία να διαπιστωθεί σε πόσες περιπτώσεις τεκμηριώνεται φοροδιαφυγή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Η συμφωνία που έκανε η ΑΑΔΕ με τη βουλγαρική βάση δεδομένων Ciela, παρέχει στις ελεγκτικές υπηρεσίες, πρόσβαση σε νομικά και εμπορικού ενδιαφέροντος δεδομένα που προέρχονται από κρατικά μητρώα της Βουλγαρίας (εμπορικό μητρώο, μητρώο BULSTAT, μητρώα φορολογικής διοίκησης), από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Βουλγαρίας, καθώς και πληροφορίες που παρέχονται από ομάδες έρευνας της Ciela.

Η βάση παρείχε, επίσης, μία πλήρη λίστα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία καθώς και σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με αυτές.

Στο μικροσκόπιο των Ελληνικών Ελεγκτικών Αρχών μπαίνουν κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις, που ενώ έχουν την κύρια δραστηριότητα τους στην ελληνική επικράτεια, φέρονται να έχουν την έδρα τους στη Βουλγαρία.

Ωστόσο, αν και χαρακτηρίζονται μεμονωμένες, δεν λείπουν οι περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών π.χ. γιατρών αλλά και καλλιτεχνών, οι οποίοι εμφανίζονται να πληρώνονται μέσω βουλγαρικής εταιρίας, γλιτώνοντας έτσι χιλιάδες ευρώ φόρου.

Οι εταιρίες στη Βουλγαρία

Όπως και στην προκειμένη περίπτωση, Έλληνες φορολογούμενοι, ιδρύουν εταιρείες στη Βουλγαρία, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εικονικές.

Στις εταιρείες αυτές “χρεώνουν” τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, ως εταιρικά, αποφεύγοντας την πληρωμή των τεκμηρίων στην Ελλάδα, αλλά και την πληρωμή του φόρου πολυτελείας, καθότι τα περισσότερα είναι μεγάλου κυβισμού.

Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχουν μόνο εικονική έδρα στη Βουλγαρία και όλο το χρόνο κυκλοφορούν κανονικά στην Ελλάδα.

Η έκθεση της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι το 2018, πραγματοποιήθηκε λήψη και επεξεργασία στοιχείων αναφορικά με οχήματα που αποταξινομήθηκαν στην Ελλάδα και επαναταξινομήθηκαν στη Βουλγαρία, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Από την επεξεργασία αυτή προέκυψαν περίπου 9.500 υποθέσεις οχημάτων, οι οποίες προωθήθηκαν αρμοδίως, προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι κάτοχοί τους.

Πηγή: www.larissanet.gr