Οι ΠΑΓΙΔΕΣ της φετινής φορολογικής δήλωσης – Το νέο έντυπο Ε1 και οι αλλαγές.

pagides e1

13/03/2018

pagides e1

Δύο παγίδες περιλαμβάνει η νέα φορολογική δήλωση που μπορεί να κοστίσει στους φορολογούμενους σε χρήμα. Το νέο έντυπο Ε1 έχει δύο βασικές αλλαγές και συγκεκριμένα η πρώτη αφορά στις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα, οι οποίες επί της ουσίας διαμορφώνουν το ύψος του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ η δεύτερη αφορά τους φιλοξενούμενους.

Όπως προκύπτει από το έντυπο το οποίο θα αναρτηθεί τις προσεχείς μέρες στην ηλεκτρονική σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:

1. Κωδικοί 049-050. Είναι οι κωδικοί για τις αποδείξεις. Μετά από δύο χρόνια ενεργοποιούνται και περιλαμβάνουν τις δαπάνες που έγιναν με πλαστικό χρήμα και οι οποίοι εξασφαλίζουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 – 9.550 ευρώ.

Στο έντυπο Ε1 οι φορολογούμενοι θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050 ο οποίος αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος ή το μέλος του σύμφωνου συμβίωσης. Όπως αναφέρουν στελέχη τις ΑΑΔΕ οι κωδικοί 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένοι. Δηλαδή θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να τροποποιήσουν τα προσυμπληρωμένα ποσά. Και αυτό καθώς ορισμένες συναλλαγές (μεταφορά χρημάτων) που έγιναν απευθείας σε κάποιους λογαριασμούς μπορεί να μην περιλαμβάνονται στα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες. Το πρόβλημα μη συνυπολογισμού, έγκειται στο γεγονός ότι κάποιοι γιατροί ή υδραυλικοί για παράδειγμα δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικούς λογαριασμούς. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί τα ενημερωτικά που αποστέλλουν κάθε μήνα οι τράπεζες.

2. Γρίφο για τους φορολογούμενους θα αποτελέσουν και οι νέοι 007-008 του πίνακα. Οι κωδικοί αυτοί στόχο έχουν να αποκαλύψουν εικονική φιλοξενία αλλά και να βοηθήσουν τις αρχές όταν αποφασίσουν να διανείμουν μερίσματα. Σημειώνεται ότι πέρυσι κατά την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος αποκαλύφθηκε ότι 1,95 εκατομμύρια φορολογούμενοι είναι φιλοξενούμενοι. Επί της ουσίας με την αποκάλυψη αυτή δημιουργήθηκαν δύο προβλήματα. Πρώτον βρέθηκαν εικονικοί φορολογούμενοι για να γλιτώσουν τεκμήρια. Δεύτερον, ενώ κάποιοι δικαιούνταν το μέρισμα το έχασαν καθώς η διάταξη ή ένα από κριτήρια του νόμου προέβλεπε ότι για τη χορήγηση του μερίσματος συνυπολογίζονται τα εισοδήματα όλων των μελών του νοικοκυριού συνεπώς και την φιλοξενούμενων είτε αυτοί ήταν εικονικοί ή πραγματικοί.

3. Καταργήθηκαν οι κωδικοί 051-052. Στο φετινό έντυπο οι φορολογούμενοι δεν θα βρουν τους ανωτέρω στους οποίους μέχρι πέρυσι συμπλήρωναν τα έξοδα που είχαν πραγματοποιήσει για επισκέψεις σε γιατρούς, νοσήλια ή φάρμακα. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Νοσήλια και ιατροφαρμακευτικά έξοδα λαμβάνονται υπόψη μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

4. Στον πίνακα 4 Δ1 έχουν προστεθεί οι κωδικοί 647-648, στους οποίους οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν λοιπούς τόκους ημεδαπής προέλευσης που είναι στην κρίση του δικαστηρίου δηλαδή είναι επίδικοι.

5. Στον πίνακα 6 έχουν προστεθεί δύο νέοι κωδικοί (429-430) στους οποίους οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν «λοιπά πληροφοριακά στοιχεία – χρηματικά ποσά που δεν μειώνουν την ετήσια δαπάνη.

 

Διαβάστε επίσης:

– Εφιάλτης η συμπλήρωση του νέου Ε3 – Λογιστές έσκισαν τα πτυχία τους 

– Αλλαγές που θέλουν προσοχή στο έντυπο Ε1

Απαντήσεις στον γρίφο του νέου εντύπου Ε3 

Δείτε το νέο έντυπο Ε3

entypo E1

Πηγή: www.lideral.gr