ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: Μοναδικό καταφύγιο ο νόμος Κατσέλη μέχρι 31/12/2018!!!

prostasia a katoikias

29/01/2018

prostasia a katoikias

Τελευταίο καταφύγιο για την πρώτη κατοικία ο νόμος Κατσέλη, που θα είναι σε ισχύ για 11 μήνες ακόμα!!!

Έντεκα μήνες μέχρι το τέλος του 2018, όταν και παύει η ισχύς του νόμου Κατσέλη, έχουν οι δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία φέρουν ως ενέχυρο ακίνητο, να σώσουν την πρώτη κατοικία τους από τον πλειστηριασμό. Και αυτό διότι δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο για την πρώτη κατοικία, καθώς η πίεση των δανειστών προς τις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο είναι ασφυκτική όσον αφορά τη διεξαγωγή πλειστηριασμών κατά πάντων, ανεξάρτητα δηλαδή από το ύψος του μη εξυπηρετούμενου δανείου. Ακόμη, όμως και ο νόμος Κατσέλη αναμένεται να αλλάξει μέχρι το Πάσχα επί τα χείρω, με πιο αυστηρά κριτήρια ως προς τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Παρά τις αλλαγές τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου είναι ήδη χαμηλά, γεγονός που περιορίζει τον αριθμό των υπερχρεωμένων δανειοληπτών που δυνητικά μπορούν να ενταχθούν σε αυτές.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες είναι με το χέρι στη σκανδάλη και έτοιμες να βγάλουν φέτος στο σφυρί 10.000 ακίνητα και 40.000 τον χρόνο από το 2019 έως και το 2021.

«Όποιος θέλει να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του, να μπει στον νόμο Κατσέλη», τόνισαν στις διοικήσεις των τραπεζών υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), κλείνοντας την πόρτα σε οποιαδήποτε συζήτηση εξαίρεσης της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική καθώς στον χορό των πλειστηριασμών μπαίνει δυναμικά και το Δημόσιο για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το τελευταίο καταφύγιο για την πρώτη κατοικία η ένταξη στον νόμο Κατσέλη, η ισχύς του οποίου λήγει στο τέλος του 2018, αποτελεί την ύστατη ευκαιρία για τους δανειολήπτες που θέλουν να σώσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό.

Παράθυρο ευκαιρίας 11 μηνών έως το τέλος του 2018 έχουν οι δανειολήπτες υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους από τον πλειστηριασμό. Συγκεκριμένα, μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου Κατσέλη, ο οποίος αποτελείτο μοναδικό καταφύγιο, μιας και οι πλειστηριασμοί αφορούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανεξάρτητα από το ύψος τους. Οι τράπεζες έλαβαν εντολή από το εποπτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προβούν σε πλειστηριασμούς κατά πάντων και η προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά τους πλέον οικονομικά αδύναμους οι οποίοι θα κληθούν να το αποδείξουν με βάση το εισόδημα και την περιουσιακή τους κατάσταση. Ο χρόνος που απομένει να αξιοποιήσουν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών με εγγύηση την πρώτη κατοικία είναι περιορισμένος (μόλις 11 μήνες), καθώς η ισχύς του νόμου λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Τα περιθώρια ελιγμών στο θέμα των πλειστηριασμών τόσο από τις τράπεζες όσο και από το Δημόσιο είναι ελάχιστα, αναφέρουν στη Realnews πηγές με γνώση των συζητήσεων που έγιναν με τους εκπροσώπους των δανειστών τις τελευταίες εβδομάδες ενώ η πίεση που δέχεται η ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα ασφυκτική.

«Δεν μπορεί πλέον κανένας να υποστηρίξει το επιχείρημα ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται. Το σύστημα αξιολόγησης ακόμη και στον νόμο Κατσέλη, με τις αλλαγές που θα νομοθετηθούν το αργότερο έως το Πάσχα, θα γίνει ακόμη πιο αυστηρό και θα αφορά λίγους», αναφέρει τραπεζική πηγή και προσθέτει: «Στις συζητήσεις τόσο με την τρόικα όσο και με την κυβέρνηση οι τράπεζες πρότειναν ο νόμος Κατσέλη να παραταθεί για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο έως το τέλος του 2019». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα δεν συζητά καν-τουλάχιστον προς το παρόν- την παράταση ισχύος του νόμου, γεγονός που δυσκολεύει έτι περαιτέρω την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στον νόμο Κατσέλη 150.000 δανειολήπτες με δάνεια ύψους 17,5 δισ. ευρώ στο σύνολό τους. Από αυτούς οι 38.000 οφειλέτες με χρέη 4,4 δισ. ευρώ αναμένεται να βρεθούν εκτός νόμου μετά από αυστηρό έλεγχο μέχρι το καλοκαίρι.

 

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ – Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη

Η ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό αφορά δύο κατηγορίες υπερχρεωμένων δανειοληπτών, ενώ τα κριτήρια είναι εισοδηματικά και ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Και στις δύο περιπτώσεις προβλέπεται «κούρεμα» του δανείου. Με τις αλλαγές στον νόμο, οι οποίες θα είναι έτοιμες τον Απρίλιο, θα ζητηθεί από παλαιούς (σ.σ.: όσους έχουν ενταχθεί) και νέους (σ.σ.: δηλαδή προς ένταξη) να υπογράψουν την άρση του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι κάνουν κατάχρηση της προστασίας. Το πλαίσιο θα γίνει πιο αυστηρό και όσον αφορά τον χρόνο εκδίκασης της υπόθεσης. Ο χρόνος από την αίτηση έως την εκδίκαση θα είναι 6 μήνες και όχι 2 έως και 10 χρόνια, που ισχύει σήμερα.

  • ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

– Ποια είναι τα κριτήρια για όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα;

Για τον άγαμο που έχει ετήσιο μεικτό εισόδημα έως 8.180 ευρώ, ο νόμος προστατεύει την πρώτη κατοικία του εφόσον η αντικειμενική της αξία είναι έως 120.000 ευρώ. Για ένα ζευγάρι το εισόδημα πρέπει να είναι έως 13.917 ευρώ και η αντικειμενική αξία του σπιτιού έως 160.000 ευρώ. Με ένα παιδί το εισόδημα ανεβαίνει στα 17.278 ευρώ και η αντικειμενική αξία του σπιτιού στα 180.000 ευρώ και, τέλος, για μία τετραμελή οικογένεια το εισόδημα πρέπει να είναι έως 20.639 ευρώ και η αντικειμενική αξία της κατοικίας έως 220.000 ευρώ.

– Τι γίνεται εάν ο δανειολήπτης δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση που ορίζει το δικαστήριο; Υπάρχει επιδότησή της έως και 95% από το ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή, ο δανειολήπτης πρέπει να κάνει αίτηση και το Δημόσιο να πληρώνει μέρος της μηνιαίας δόσης. Αυτό ισχύει μόνο για τα πρώτα 3 χρόνια, μετά αναλαμβάνει ο ίδιος την πληρωμή της δόσης. Με βάση τον νόμο, ο δικαστής μπορεί να αποφασίσει την αποπληρωμή του δανείου, μετά από το «κούρεμα» που εκείνος θα κρίνει, σε έως και 20 έτη

kathgoria 1 a katoikia

  • ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε αυτήν ανήκουν δανειολήπτες με καλύτερη οικονομική κατάσταση και η δόση τους δεν επιδοτείται από το Δημόσιο

Πόσο είναι το εισόδημα που πρέπει να έχουν; Στην περίπτωση του άγαμου το ετήσιο μικρό εισόδημα πρέπει να είναι έως 13.906 ευρώ και η αντικειμενική αξία της κατοικίας έως 180.000 ευρώ. Για το ζευγάρι το εισόδημα διαμορφώνεται μέχρι τα 23.659 ευρώ και η αντικειμενική αξία της κατοικίας έως 220.000 ευρώ. Επιπλέον, η προσαύξηση του εισοδήματος για κάθε παιδί (έως και 3) θα είναι στα 5.714 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία του σπιτιού αυξάνεται κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί.

kathgoria 2 a katoikia

Ασφυκτική πίεση από τους δανειστές

– Τι απαιτούν οι δανειστές από τις τράπεζες και το Δημόσιο για τους πλειστηριασμούς από τώρα έως και το τέλος του 2021;

Στη συμφωνία της τρίτης αξιολόγησης αναφέρεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι από το 2019 έως και το 2021 θα πρέπει να πραγματοποιούνται 40.000 πλειστηριασμοί τον χρόνο. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι στο σύνολο των 40.000 πλειστηριασμών συμπεριλαμβάνονται (σύμφωνα με την εκτίμησή τους) και οι πλειστηριασμοί τους οποίους θα πραγματοποιήσει το Δημόσιο για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, 22.000 πλειστηριασμοί τον χρόνο θα γίνονται από τις τράπεζες με συχνότητα 2.000 τον μήνα και οι υπόλοιποι 18.000 πλειστηριασμοί θα πραγματοποιούνται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Μάλιστα, για τους πλειστηριασμούς που θα πραγματοποιούν η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία οι πληροφορίες αναφέρουν πως, μολονότι προβλέπεται ο πλειστηριασμός του ακινήτου να γίνεται στην εμπορική του αξία, δεν αποκλείεται εντέλει να γίνει και σε χαμηλότερη τιμή, ανάλογα με το ύψος των προσφορών από τους υποψήφιους αγοραστές. Για το 2018 προβλέπεται οι τράπεζες να προχωρήσουν σε 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων, έκτων οποίων 1.000 τον μήνα, από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο, και 2.000 τον μήνα, από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο

– Θα πραγματοποιούνται και πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία ή μόνο ηλεκτρονικοί;

Στην Έκθεση Συμμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά το Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, αναφέρονται τα εξής: Θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των συμβολαιογράφων που διεξάγουν τους πλειστηριασμούς, έτσι ώστε αυτοί να διεξάγονται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η διεξαγωγή των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία είναι προβληματικοί και πρέπει οι Αρχές να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας και να διαφυλάξουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή τους. Από την 1η Μαΐου και έπειτα οι πλειστηριασμοί που θα κάνει το Δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά, άρα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Πηγή: Εφημερίδα: “REAL NEWS”

Ημερομηνία: 28/01/2018

Κατεβάστε το άρθρο εδώ

 

Διαβάστε επίσης:

– ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ για τα μέτρα εκτέλεσης, τις κατασχέσεις, τα όρια προστασίας μισθών, τις ποινικές διώξεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το δημόσιο εδώ

– ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι [Αναλυτική λίστα] εδώ

– Ερμηνευτική Εγκύκλιος για τον νόμο Κατσέλη 3869/2010 εδώ

– ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΣΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ εδώ