ΦΟΡΟ – ΜΠΛΟΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟΥ Κ.Ο.Κ.: Η εφορία θα υπολογίζει τα πρόστιμα!!!

foromploko gia ta prostima toy kok

01/04/2018

foromploko gia ta prostima toy kok

ΣΕ ONLINE ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑΣ για τα πρόστιμα του ΚΟΚ. Οι κλήσεις θα στέλνονται στις ΔΟΥ, θα προσαυξάνονται ανάλογα με το εισόδημα και θα χρεώνονται μπλοκάροντας τη φορολογική ενημερότητα Από την Εφορία κατευθείαν στη διεύθυνση του παραβάτη θα αποστέλλονται οι κλήσεις της Τροχαίας για τις παραβάσεις του ΚΟΚ, βάσει των ρυθμίσεων για την προσαύξηση των προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ. Η Τροχαία θα βεβαιώνει τον τύπο της παράβασης, θα ακολουθούν διασταύρωση στοιχείων και αποστολή της κλήσης στο σπίτι. Όσοι δεν πληρώσουν δεν θα μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα.

Η Εφορία θα υπολογίζει τα πρόστιμα. Όσοι οδηγοί αμελούν την εξόφληση κινδυνεύουν με κατασχέσεις λογαριασμών και εισοδημάτων.

Στο σπίτι του οδηγού με αποστολέα την… Εφορία θα έρχονται τα πρόστιμα που θα βεβαιώνει η Τροχαία για τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) προκειμένου να συνυπολογιστούν οι πιθανές προσαυξήσεις βάσει εισοδήματος. Σύμφωνα με τη σχετική εξουσιοδότηση που προβλέπεται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις μεταφορές που ψηφίστηκε πρόσφατα, η Τροχαία θα βεβαιώνει το είδος της παράβασης, αλλά δεν θα αναγράφεται το ύψος του προστίμου που θα καλείται να πληρώσει ο παραβάτης, καθώς αυτό θα προκύπτει αυτόματα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων από τη διασταύρωση των στοιχείων του. Για τον σκοπό αυτόν προβλέπεται η δυνατότητα διασύνδεσης των μητρώων της Αστυνομίας, του υπουργείου Μεταφορών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όσοι αμελήσουν την πληρωμή του προστίμου δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την αδυναμία της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, αλλά δεδομένου ότι η Εφορία θα το βεβαιώνει ως δημόσιο έσοδο βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), θα υπάρχει δυνατότητα για κατασχέσεις λογαριασμών και εισοδημάτων και άλλων αναγκαστικών μέτρων.

Η κλίμακα

Η δυνατότητα προσαύξησης των προστίμων του ΚΟΚ βάσει εισοδηματικών κριτηρίων προβλέπεται στον νόμο για τις μεταφορές. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που είχε δώσει ο υπουργός Μεταφορών, Χρηστός Σπίρτζης, η κλιμάκωση των προσαυξήσεων θα είναι:

■ για εισόδημα έως 50.000 ευρώ: καμία προσαύξηση

■ για εισόδημα 50.001 -100.000 ευρώ: διπλασιασμός του προστίμου

■ για εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ: τριπλασιασμός του προστίμου

Ο υπολογισμός του εισοδήματος θα γίνεται σε ατομικό και όχι σε οικογενειακό επίπεδο, ενώ εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή από το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς θα απαιτηθεί ένα διάστημα για τη διασύνδεση των μητρώων.

Στόχος του υπουργείου είναι να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο πριν από την εφαρμογή του μέτρου ώστε να εξεταστεί η αποτελεσματικότατα του αναθεωρημένου ΚΟΚ, όπως επισήμανε σε χθεσινές του δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης. «Νομίζω ότι θα δώσουμε ένα χρονικό διάστημα να δούμε πώς πηγαίνει η εφαρμογή του παρόντος ΚΟΚ, όπως τον τροποποιήσαμε, και στη συνέχεια να δούμε αν χρειάζεται να κάνουμε αυτήν τη διασύνδεση» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εισπραξιμότητα των προστίμων, ο κ. Μαυραγάνης εξήγησε ότι «από εδώ και πέρα, με τη διασύνδεση που θα κάνουμε στα μητρώα θα βεβαιώνονται τα πάντα στην Εφορία και θα χάνει ο άλλος τη φορολογική του ενημερότητα, άρα θα τον συμφέρει έτσι κι αλλιώς να πάει να πληρώσει το πρόστιμο. Η κλήση θα βεβαιώνεται και θα στέλνεται στο σπίτι όταν θα αρχίσει -και αν θα αρχίσει- να εφαρμόζεται το μέτρο της διασύνδεσης με εισοδηματικά κριτήρια, γιατί δεν θέλουμε να γνωρίζει ο αστυνομικός, ο οποίος βεβαιώνει εκείνη τη στιγμή την παράβαση, ποιο είναι το εισόδημα του ανθρώπου που του βεβαιώνει την παράβαση. Θα βεβαιώνει αυστηρά και μόνο τον τύπο της παράβασης. Αυτό θα γίνεται αυτομάτως με τη διασύνδεση που θα υπάρχει στα μητρώα ins Αστυνομίας, του Μεταφορών και της ΑΑΔΕ, θα πηγαίνει στην ΑΑΔΕ, η οποία θα το αποστέλλει στο σπίτι, εφαρμόζοντας ουσιαστικά το κριτήριο της διασύνδεσης με το εισοδηματικό κριτήριο».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο χαρακτήρας του νέου νόμου δεν είναι εισπρακτικός, καθώς το ποσό των προστίμων για τις περισσότερες παραβάσεις μειώνεται στο μισό και σε άλλες δεν προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο με εξαίρεση τις πολύ σοβαρές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «προέχει η ανθρώπινη ζωή».

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”

Διαβάστε το άρθρo εδώ