ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-ΚΙΛΚΙΣ-ΧΑΛ/ΚΗΣ: Επιστολή προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών για την απώλεια άμεσα εισπράξιμων εσόδων από την κατάργηση των προστίμων της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων και της έκδοσης και λήψης εικονικών.

epistolh syllogou thessalonikhs kilkis xalkidikhs gia katarghsh prostimwn mh ekdoshs kai eikonikwn

01/04/2016

epistolh syllogou thessalonikhs kilkis xalkidikhs gia katarghsh prostimwn mh ekdoshs kai eikonikwn

 

Θέμα: «Απώλεια άμεσα εισπράξιμων εσόδων από την κατάργηση των προστίμων της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων και της έκδοσης και λήψης εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων»

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με τον Ν. 4337/2015 (ΦΕΚ Α’ 129/17-10-2015) και κατόπιν διευκρινήσεων που δόθηκαν στις φορολογικές υπηρεσίες αλλά και στους επαγγελματικούς φορείς μέσω του από 23-12-2015 Δελτίου Τύπου της Γ.Γ.Δ.Ε. καταργήθηκαν πλήρως τα αυτοτελή πρόστιμα για τις παραβάσεις της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων. Το μόνο πρόστιμο που επιβάλλεται πλέον εδώ και 5 μήνες στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ στους μη υπαγόμενους σε ΦΠΑ (όπως ιατρεία, φροντιστήρια, εκπαιδευτήρια) δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο. Επιπλέον, με τον ως άνω νόμο δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο στην έκδοση και λήψη εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων.

Η παραπάνω φορολογική πολιτική της μη επιβολής φορολογικών προστίμων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αναβολή της εφαρμογής μέτρων κατά της φοροδιαφυγής (όπως το περιουσιολόγιο, τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και μηχανισμών με το TAXIS, την υποχρεωτική χρήση POS, την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές, τη διασύνδεση των ελεγκτικών πληροφοριακών συστημάτων με τα πιστωτικά ιδρύματα και τα υποθηκοφυλακεία) έχουν δημιουργήσει συνθήκες ακραίας φοροδιαφυγής στην αγορά με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών άμεσα εισπράξιμων εσόδων, την ίδια ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών αναζητά έσοδα από την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων.

Ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να επιβάλλει μέτρα που θα αποτελούν αντικίνητρο φοροδιαφυγής σε αντίθεση με τα ισχύοντα που την ενισχύουν, δε βοηθούν στη φορολογική συμμόρφωση, καθιστούν τους ελέγχους αναποτελεσματικούς και απαξιώνουν το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών. Τα παραπάνω είναι απαίτηση των συναδέλφων, αλλά και της κοινωνίας για την καλύτερη αποτελεσματικότητα της Φορολογικής Διοίκησης και την προστασία του Δημόσιου Συμφέροντος.   

                         

                                                    Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                                   ΚΟΥΠΚΑΣ  ΜΙΧΑΗΛ                                       ΡΑΠΤΟΥ ΟΛΓΑ