ΡΕΝΑ ΥΦΑΝΤΗ: «Αισθανόμαστε “σάκοι του μποξ”. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αποφάσεις λαμβάνονται από την Βουλή».

rena yfanth

03/08/2016

rena yfanth

Διαβάστε την συνέντευξη της Προέδρου της ΠΟΕ-ΔΟΥ, Ρένας Υφαντή, για το κλίμα φόβου στις υπηρεσίες μας που δημιουργείται από τους οργισμένους πολίτες.

Οι Έλληνες στα «κάγκελα» της ανέχειας και της οργής. Απογοητευμένοι, αφού με άδειες τσέπες αναγκάζονται να πληρώνουν διαρκώς χαράτσια και εισφορές και θύματα της γραφειοκρατίας – απόρροια της (κυβερνητικής) εγκατάλειψης και της διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών – στέκονται στις ατέλειωτες ουρές στις ΔΟΥ, στα ασφαλιστικά ταμεία και στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για να εξυπηρετηθούν.

Στην Ελλάδα των Μνημονίων, πελάτες και υπάλληλοι αναζητούν ταυτόχρονα (και) τρόπους διαχείρισης του θυμού στο εργασιακό περιβάλλον, με μια σειρά από σεμινάρια και προγράμματα που αναλαμβάνουν να κάνουν ειδικοί επιστήμονες.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, ως φαίνεται, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας εις βάρος υπαλλήλων, όπως και διάφορες άλλες ενέργειες απελπισίας από πολίτες και μάλιστα κατά τη διάρκεια συναλλαγής τους με δημόσιο φορέα.

Οι περισσότερες «εκρήξεις» καταγράφονται στις εφορίες. «Τελευταία, η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί», σχολιάζει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ – ΔΟΥ), Ρένα Υφαντή.

«Οι πολίτες -εξηγεί- είναι εκτός εαυτού. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις έχουν δίκιο. Η γραφειοκρατία είναι μεγάλη, όπως και η ανέχεια λόγω της αύξησης της φορολογίας. Και την ίδια στιγμή, το προσωπικό έχει μειωθεί σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι αισθάνονται πως είναι ‘‘σάκοι του μποξ’’ για κάθε εξαγριωμένο άτομο. Θέλω, ωστόσο, να τονίσω ότι εμείς είμαστε απλώς τα εκτελεστικά όργανα, οι αποφάσεις λαμβάνονται στη Βουλή. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τους νόμους και θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι εάν δεν το πράξουμε τότε αυτομάτως περνάμε από πειθαρχικό».

Η πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ στέκεται ιδιαίτερα σε ορισμένα περιστατικά που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς σε εφορίες.

«Πέρυσι, στη διάρκεια των προληπτικών ελέγχων, υπάλληλοι δέχτηκαν επιθέσεις από θυμωμένους πολίτες. Παράλληλα, ένας άλλος συνάδελφος, στο Μητρώο, ξυλοκοπήθηκε την ώρα όπου έκανε τη δουλειά του, ενώ στην Κρήτη είχε σταλεί σε ΔΟΥ ένας φάκελος με σφαίρες. Το 2013, στην Εφορία Γλυφάδας και εν ώρα αιχμής, εντοπίστηκε μια χειροβομβίδα. Ευτυχώς δεν εξερράγη. Φανταστείτε, έχουμε λάβει και απειλητικά e-mails. Καταλαβαίνετε, από όλα αυτά σε τι ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται το προσωπικό».

Μικρές ή μεγαλύτερες οι «εκρήξεις» του κόσμου, οι εργαζόμενοι τρομάζουν. Η ΠΟΕΔΟΥ επανειλημμένα έχει ζητήσει αστυνομική φύλαξη. Για την ώρα δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Πηγή: www.etypos.gr