Ανεξάρτητη αρχή μεν, χωρίς κονδύλια δε….

doy fakeloi 2

doy fakeloi 2

Άρθρο: “Ανεξάρτητη αρχή μεν, χωρίς κονδύλια δε….”

Εφημερίδα: “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”

Ημερομηνία: 13/05/2017

Διαβάστε το άρθρο εδώ

 

ΣΑΣ ΛΕΩ την απόλυτη αλήθεια. Ένας από τους καλύτερους φίλους μου και από τους εντιμότερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει είναι διευθυντής σε μια ΔΟΥ. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι παλεύει με νύχια και με δόντια για να κρατήσει όρθια την υπηρεσία που διευθύνει, καθώς οι μνημονιακές ντιρεκτίβες έχουν όχι μόνον απογυμνώσει τις εφορίες από προσωπικό, αλλά τελευταία, με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, δεν έχουν χρήματα ούτε για… χαρτί υγείας!

Έχω τύχει σε στιγμές που βάζει από την τσέπη του για να αγοράσουν μελάνι για τον εκτυπωτή ή στέλνει υπάλληλο στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσει χαρτί υγείας! «Και τι να κάνω;» με ρωτά. Κι εγώ, που τα έχω όλα εύκολα, ως μηδέποτε εργασθείς στον δημόσιο τομέα, του πετώ την ιδέα: «Να βρεις πέντε, έξι μεγαλοφορολογουμένους της ΔΟΥ σου και να τους πεις να επιβαρυνθούν τις δαπάνες για μελάνια, χαρτιά, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα».

 ΤΟΥ σηκώθηκαν οι τρίχες στο κεφάλι. «Μα, είσαι τρελός; Θα δεχθεί ο έφορος δώρα από φορολογούμενους;» μου λέει και πέφτει σε μαύρη απελπισία. Και πιο μαύρη έγινε προχθές, όταν ήθελαν σέρβις τα ερκοντίσιον, γιατί έρχεται καλοκαιράκι και θα αρχίσει η ζέση, «Και τώρα, τι θα κάνω; Ποιος θα πληρώσει τη δαπάνη για το σέρβις;» λέει και παίζει με τα γυαλιά του, που τα έχει κάνει κομπολόι.

«Καλά, γιατί δεν έχετε λεφτά; Δεν σας δίνουν;» ρωτώ απορημένος. Σηκώνει το κεφάλι και με κοιτάζει. «Τι να σου πω; Εκείνοι που νομοθέτησαν και θεσμοθέτησαν την Ανεξάρτητη Αρχή για τα Δημόσια Έσοδα δεν έχουν προβλέψει να υπάρξουν τα σχετικά κονδύλια! Δηλαδή, έφτιαξαν την ανεξάρτητη Αρχή (και καλώς την έφτιαξαν), αλλά δεν της έχουν εξασφαλίσει κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών της!» μου απαντά.

Αν το καταλάβατε, αγαπητοί, η χώρα μας, υπακούοντας στις εντολές των δανειστών, θεσμοθέτησε την Ανεξάρτητη Αρχή για τα Δημόσια Έσοδα ώστε να μην έχει σχέση με αυτό που λέμε «πολιτική». Γιατί, όμως, δεν την εφοδίασε με τα -απαραίτητα, οπωσδήποτε- κονδύλια; Παράβλεψη; Αβελτηρία; Ασχετοσύνη; Βιασύνη; Μήπως πονηριά; Μήπως η αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ υπηρεσιών; Κάτι, πάντως, από όλα αυτά πρέπει να έχει συμβεί .

ΚΑΙ τι θα γίνει τώρα; Θα λειτουργούν οι ΔΟΥ υπό συνθήκες εποχής Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, που τους έστελναν χαρτί υγείας από… τσιμεντόχαρτο; Είμαστε σοβαροί; Πότε θα γίνουμε κράτος οργανωμένο και συνετό; Πήγα προχθές σε ένα κατάστημα που πουλά είδη οικιακής χρήσης, αγόρασα δύο δωδεκάδες χαρτί υγείας, τέσσερα ρολά χαρτί κουζίνας, κάποια πακέτα χαρτοπετσέτες και τα άφησα πίσω από την πόρτα της Εφορίας. Ελπίζω να μην τα πήρε κανένας περαστικός!