Κάτω από τη βάση είναι η βαθμολογία που παίρνουν οι γενικοί διευθυντές οι οποίοι χειρίστηκαν το «ευαίσθητο» θέμα της αξιολόγησης του ελεγκτικού δυναμικού της ΑΑΔΕ, καθώς σε πολύωρη σύσκεψη με τους προϊσταμένους των υπηρεσιών της Αρχής -ούτε λίγο ούτε πολύ- προξένησαν την εντύπωση στους περίπου 100 παρισταμένους ότι το «Ξεσκαρτάρισμα» θα γίνει κατά βούληση, δηλαδή χωρίς αντικειμενικά κριτήρια.
Έμπειρα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης, που συμμετείχαν στην επίμαχη σύσκεψη, αναφέρουν ότι, ακόμα κι όταν διατύπωσαν επιφυλάξεις και ήγειραν ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί να σταθεί τυπικά και νομικά μια τέτοια διαδικασία, χωρίς να υπάρχει κύμα προσφυγών όχι μόνο επί της ουσίας αλλά κι επί της διαδικασίας, δεν πήραν σαφή απάντηση. Παράλληλα, όταν τέθηκε το βασικό ερώτημα πώς ακριβώς θα γίνει η αξιολόγηση, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι οι ίδιοι γνωρίζουν τις υπηρεσίες τους- άρα δεν θα έχουν πρόβλημα.
Μεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποίησαν οι παρόντες προϊστάμενοι, οι οποίοι θα αναλάβουν το βάρος της αξιολόγησης, ήταν ότι για τους περισσοτέρους από αυτούς έχει λήξει τυπικά η θητεία τους, γεγονός το οποίο μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πρόβλημα στη διαδικασία των ενστάσεων επί της νομιμότητας της διαδικασίας, εκ μέρους των ελεγκτών που θα «κοπούν» κατά την αξιολόγηση. «Θα υπάρξουν κριτήρια 100%» διαβεβαιώνουν την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» από το γραφείο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σημειώνοντας ότι το πλαίσιο είναι σχεδόν έτοιμο, αποδίδοντας σε παρανόηση όσα έγιναν και ειπώθηκαν στην επίμαχη σύσκεψη.
Οι πυροσβεστικές διαβεβαιώσεις είναι, όμως, αμφίβολο αν μπορούν να σβήσουν τη «φωτιά» που ανάβει η επικείμενη αξιολόγηση, με δεδομένο, μάλιστα, το ότι περίπου 300 ελεγκτές θα κουνήσουν μαντίλι ως ακατάλληλοι και θα μεταφερθούν σε άλλα υπουργεία, μαζί με περίπου άλλους 300 οι οποίοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Λάδι στη φωτιά ρίχνει και το υπ’ αριθμόν 16 προαπαιτούμενο -από τη μακριά λίστα των 140-, με βάση το οποίο θα πρέπει έως το τέλος Νοεμβρίου να επιλεγούν και να διοριστούν 55 μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι επί της ουσίας θα τεθούν επικεφαλής μεγάλων ελεγκτικών υπηρεσιών αλλά και Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας.
Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια δεν έγινε, μάλιστα, γνωστή στην επίμαχη σύσκεψη και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι -δηλαδή οι σημερινοί προϊστάμενοι- ενημερώθηκαν εκ των υστέρων από τον Τύπο!
Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι το θέμα «σκάει» καταμεσής της χρονιάς, με κίνδυνο να πάνε περίπατο οι -ούτως ή άλλως- υψηλοί ελεγκτικοί και εισπρακτικοί στόχοι. Αν αναλογιστεί, δε, κανείς ότι η υποβολή των ενστάσεων και των προσφυγών από τους ελεγκτές που θα «κοπούν» θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, είναι προφανής ο κίνδυνος να «παραλύσουν» οι ελεγκτικές μονάδες στην πιο κρίσιμη περίοδο των θερινών μηνών, με τη φοροδιαφυγή να οργιάζει και τα έσοδα να δέχονται ήδη πιέσει.
Πηγή: Εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ”
Διαβάστε και κατεβάστε το άρθρο εδώ