Συνέντευξη Τύπου: Προς ναυάγιο η αξιολόγηση των εφοριακών – Μαζική αποχή των υπαλλήλων

Προς ναυάγιο η αξιολόγηση των εφοριακών - Μαζική αποχή των υπαλλήλων

Σε αδιέξοδο οδηγείται το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων και στελεχών της.

Οι εκπρόσωποι των εφοριακών (ΠΟΕ ΔΟΥ) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα γνωστοποίησε τη μαζική αποχή των υπαλλήλων από τη διαδικασία της αξιολόγησης και κατήγγειλε σημαντικά ελαττώματα του σχεδίου τα οποία όπως καταγγέλλουν θα οδηγήσουν σε αδικίες σε βάρος των φορολογούμενων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ κα Ρένα Υφαντή: 

οι υπάλληλοι των εφοριών θέλουν και πρέπει να αξιολογούνται, αλλά η διαφωνία είναι στη διαδικασία και τις μεθόδους.

σε κάθε υπάλληλο ορίζεται ατομικός στόχος ποσοτικού χαρακτήρα, πρόβλεψη η οποία έχει τον κίνδυνο να μετατρέψει τον ελεγκτή σε “κυνηγό κεφαλών” των φορολογούμενων προκειμένου να βεβαιωθούν φορολογικά πρόστιμα.

η στοχοθεσία του συστήματος είναι ασαφής, αόριστη χωρίς δικλείδες ασφαλείας για την αμεροληψία, διαφάνεια, και ίση μεταχείριση των δημοσίων υπαλλήλων εντός της ΑΑΔΕ.

δεν προκύπτει με σαφήνεια ο τρόπος βαθμολόγησης της συμπεριφοράς και της δράσης κάθε υπαλλήλου.

δεν είναι δυνατόν να αξιολογούνται οι υπάλληλοι χωρίς να τους παρέχοντα τα απαραίτητα μέσα για την εργασία τους. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι στις εφορίες οι υπολογιστές χρονολογούνται από το 2004 και ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ούτε χαρτί για να εκτυπώσουν.

θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για τις επιθέσεις σε βάρος ελεγκτών.

Όπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη Τύπου οι υπάλληλοι και τα στελέχη της ΑΑΔΕ απέχουν ήδη σε ποσοστό 92% από τις διαδικασίες αξιολόγησης που έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα προειδοποίησαν ότι εφόσον η διοίκηση της ΑΑΔΕ επιμείνει σε αυτό το σχέδιο θα προχωρήσουν σε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σπύρος Δημητρέλης