ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ & ΚΑΚΟΝΟΜΙΑ: Οι νόμοι και οι υπουργικές αποφάσεις αλλάζουν… κάθε μήνα!!!!

polynmia sthn Ellada

20/11/2017

polynmia sthn Ellada

«Η συνεχής μεταβολή των νόμων ισοδυναμεί με μη εφαρμογή των νόμων», έλεγε ο Αριστοτέλης. Η Ελλάδα είναι ίσως η χώρα με τους περισσότερους νόμους και ρυθμίσεις στον κόσμο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μιλάμε συνέχεια για τους φόρους, τη γραφειοκρατία και τις επενδύσεις που… δεν έρχονται. Αν σκεφτεί κανείς ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουμε ψηφίσει περίπου 4.000 νόμους και έχουν εκδοθεί πάνω από 110.000 υπουργικές αποφάσεις, θα κατανοήσει την πολυπλοκότητα του συστήματος.

«Πολυδαίδαλο» είναι και το φορολογικό σύστημα. Το μεγαλύτερο -ίσως- «αγκάθι» του είναι η αστάθεια. Δεν προλαβαίνει να στεγνώσει η μελάνη από τη μια μεταβολή, προσθήκη ή κατάργηση μιας διάταξης και έρχεται μια άλλη με την ίδια ακριβώς αιτιολόγηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του Ινστιτούτου Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φο.Μ), μόνο για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, από το νέο πλαίσιο που ήρθε το 2013 μέχρι σήμερα, έχουν έρθει 33 νόμοι με τους οποίους έχουν γίνει προσθήκες, μεταβολές ή διαγραφές σε 154 άρθρα και σε 356 παραγράφους! Δηλαδή, κάθε ενάμιση μήνα είχαμε και μια αλλαγή στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Ο «πονοκέφαλος» του πολυδαίδαλου συστήματος δεν σταματά εκεί. Ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ) από τις 27 Ιουλίου του 2013 έχει «δει» 27 νόμους, με 139 άρθρα και 351 παραγράφους να αλλάζουν, να καταργούνται ή να προστίθενται διατάξεις. Ο κατάλογος μακραίνει ακόμα περισσότερο αν δούμε τις δεκάδες αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ ή ακόμα και στα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Τα στοιχεία του Ι.Ο.Φο.Μ. δείχνουν ότι:

Κάθε ενάμιση μήνα άλλαζουν τα δεδομένα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (με 33 άρθρα από το 2013)

Κάθε έναν μήνα και 25 ημέρες άλλαζει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών (με 27 νόμους)

Κάθε δύο μήνες και 20 ημέρες άλλαζει ο ΕΝΦΙΑ (17 νόμοι)

Κάθε δύο μήνες και δύο ημέρες άλλαζει ο ΦΠΑ

Κάθε έξι μήνες και 24 ημέρες άλλαζαν τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 50 μηνών (από τον Ιούλιο του 2013) είχαμε 54 νόμους που έχουν μεταβάλει, καταργήσει και προσθέσει διατάξεις σε 394 άρθρα και 912 παραγράφους. Με άλλα λόγια, σχεδόν κάθε 28 ημέρες είχαμε και μια μεταβολή. Προκαλεί απορία πως ένας επιχειρηματίας ή ένας επενδυτής (που τόσο επιζητούμε) θα μπορέσει να αντεπεξέλθει μέσα σε αυτές τις συνεχείς αλλαγές. Προφανώς θα χρειάζονται ένα… λογιστήριο που θα ασχολείται μόνο για να ενημερώνεται και να αποκωδικοποιεί τους νόμους που αλλάζουν… σαν τα πουκάμισα.

Η ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ που παρατηρείται στο φορολογικό σύστημα της χώρας είναι εμφανής με μια απλή επίσκεψη στις εφορίες, όπου επικρατούν τριτοκοσμικές εικόνες!!

Πηγή: Axia news