Νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Πιτσιλής Γεώργιος.

Pitsilhs Giwrgos

04/01/2016

Pitsilhs Giwrgos

Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής γεννήθηκε το 1975. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι επίσης κάτοχος DEA Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Pantheon – Sorbonne (Paris I) (Υπότροφος του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινόπουλος).

Όποιος και αν κέρδιζε την καρέκλα του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, δεδομένης και της προϊστορίας της, θα έπρεπε να ισορροπήσει ανάμεσα στις προκλήσεις εφαρμογής της φορολογικής πολιτικής σε μια περίοδο που τα βάρη για τους πολίτες είναι τεράστια και τις πολιτικές ιδιαιτερότητες που απορρέουν από το οξύμωρο της εφαρμογής ενός αυστηρού Μνημονίου από αριστερή κυβέρνηση.

Πρόκειται για δύσκολο στοίχημα και ο κλήρος έπεσε στον Γιώργο Πιτσιλή, δικηγόρο με ειδίκευση στα φορολογικά θέματα, ο οποίος από άλλη, καλύτερη, βάση καλείται να πετύχει ό,τι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του: να σπάσει τον φαύλο κύκλο της αύξησης των φόρων στα πέτρινα χρόνια των Μνημονίων, δίνοντας ένα καταλυτικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή. 

Η επιλογή του

Όταν ο Γιώργος Πιτσιλής πέρασε στην οκτάδα των τελικών υποψηφίων για τη θέση, πηγές κοντά στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών περιέγραφαν την υποψηφιότητά του αόριστα ως «ένας δικηγόρος».

Δεν γνώριζαν τότε ότι ο έγκριτος νομικός είχε διατελέσει χρόνια σύμβουλος στο γραφείο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θόδωρου Φορτσάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ.

Όταν έμαθαν τα νέα, κάποιοι κέρωσαν. Το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας όμως δεν είχε άλλη επιλογή από το να εγκρίνει την υποψηφιότητά του. Στους τρεις τελικούς υποψηφίους ο Γιώργος Πιτσιλής είχε τα περισσότερα προσόντα και το μάτι των δανειστών στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν άγρυπνο.

Η μαζική κινητοποίηση υπηρεσιακών στελεχών της Καραγεώργη Σερβίας να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη θέση απέβη άκαρπη. Το ίδιο και το σιγοντάρισμα μελών της κυβέρνησης για υποψηφιότητες στελεχών υπουργικών γραφείων.

Υποψήφιοι οι οποίοι κρίθηκε ότι είχαν κομματικές εξαρτήσεις κόπηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τον Γάλλο Pierre Lepetit, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης. Τα υπηρεσιακά στελέχη τα προσπέρασε ο Γιώργος Πιτσιλής με όπλο το βιογραφικό του. Κάπως έτσι, ένας δικηγόρος μη συριζαίος διαδέχεται μια δικηγόρο μη συριζαία.

Πηγή: www.in.gr