ΥΠ.ΟΙΚ: Προσπαθούν να κρατήσουν 186 ελεγκτές με αύξηση 800 € για να σταματήσουν οι παραιτήσεις.

ypoyrgeio oikonmikvn 1

26/11/2015

ypoyrgeio oikonmikvn 1

Με τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου αποφασίστηκε η μισθολογική αύξηση κατά 800 ευρώ μηνιαίως (9.670 ευρώ ετησίως) των 186 ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. 

Η ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε με το νομοσχέδιο για την κύρωση των δώδεκα Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, επικαλείται την ανάγκη ενίσχυσης του ελεγκτικού μηχανισμού στην προσπάθεια αύξησης των δημοσίων εσόδων. 

«Η φορολογική διοίκηση αντιμετωπίζει έναν πολύ μεγάλο αριθμό φορολογικών υποθέσεων που πρέπει να ελεγχθούν για μεγάλα ποσά φοροδιαφυγής, ενώ αντίστοιχα διαθέτει πολύ μικρό αριθμό ελεγκτών σε σχέση πάντα με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση. Από τον επανακαθορισμό των αποδοχών των 186 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως κατά 1,8 εκ. ευρώ.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους 186 ελεγκτές είναι ότι με τις μισθολογικές μειώσεις που έχουν γίνει παίρνουν μισθό 700-800 ευρώ μηνιαίως και όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος «έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη λίστα αυτών των ανθρώπων γιατί παραιτούνται» με αποτέλεσμα ο ελεγκτικός μηχανισμός να παραπαίει.

«Δεν είναι δικά μας παιδιά, δεν τους δίνουμε επειδή είναι ‘δικά μας παιδιά’» είπε ο υπουργός, «ίσα-ίσα τους δίνουμε κάτι παραπάνω γιατί κάνουν την πιο σημαντική δουλειά που είναι η φοροδιαφυγή».

Μάλιστα, όπως είπε, η συγκεκριμένη λίστα εξαντλείται, καθώς κάποιοι που παίρνουν την εν λόγω θέση δεν την δέχονται ή παραιτούνται από την λίστα πριν τοποθετηθούν στην θέση τους ή παραιτούνται μετά.

«Έχουμε μια τεράστια αδυναμία στο φορολογικό σύστημα και χρειαζόμαστε αυτά τα νέα παιδιά, γιατί εκτός από τα μάστερ και τα διδακτορικά έχουν και άλλες γνώσεις και πολύ καλύτερη εμπειρία με το λογισμικό, που δεν έχουν οι παλαιότεροι υπάλληλοι» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισε η ΧΑ και το Ποτάμι δήλωσε «παρών». 

Πηγή : www.in.gr