ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ οι εφοριακοί για την αξιολόγηση. Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις μετά την κήρυξη απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση.

axiologhsh eforiakwn aade

29/08/2017

axiologhsh eforiakwn aade

Εφοριακοί επί ποδός πολέμου. Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία των δημοσίων εσόδων. Θα πάρουν αποφάσεις σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις που αναμένεται να γίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Φωτιές στην κυβέρνηση αλλά και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ανάψει η ανταρσία των δημοσίων υπαλλήλων έναντι της αξιολόγησης και ο Σεπτέμβριος προβλέπεται μήνας δύσκολος.

Μετά τη ΔΕΘ, ο φάκελος «αξιολόγηση» αναμένεται να ανοίξει για τα καλά, με την κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει εκτός από την ΑΔΕΔΥ και τους εφοριακούς σε μία κρίσιμη περίοδο για την πορεία των εσόδων.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί διάταξη νόμου με την οποία, αναφέρουν οι πληροφορίες, θα μπλοκάρονται προαγωγές και κινητικότητα για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν παραδώσουν τα φύλλα αξιολόγησης, ενώ οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής ολοκληρώνουν αυτές τις ημέρες την εκπόνηση περιγραμμάτων θέσης για καθέναν από τους 11.700 υπαλλήλους. Στη συντριπτική πλειονότητα των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, τα περιγράμματα θέσης είναι έτοιμα, ενώ σε ώριμη φάση βρίσκεται και η κανονιστική απόφαση για την εφάπαξ αξιολόγηση. Οι εφοριακοί από την πλευρά τους βρίσκονται επί ποδός πολέμου.

Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ – ΔΟΥ) από τα τέλη Ιουλίου έχει καλέσει όλους τους πρωτοβάθμιους συλλόγους να πραγματοποιήσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου «για να αποφασίσουμε συλλογικά και δημοκρατικά μορφές πάλης».

Ήδη οι εφοριακοί έχουν απορρίψει το σχέδιο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου ΓΊιτσιλή για την εφάπαξ αξιολόγηση, αλλά και το πάγιο σύστημα αξιολόγησης, κηρύσσοντας μάλιστα παράλληλα «απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη διαδικασία».

Η αξιολόγηση τόσο στο Δημόσιο, όσο και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αποτελεί μία από τις καυτές πατάτες της τρίτης αξιολόγησης των δανειστών η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου. Εκείνη την περίοδο θα διεξαχθούν όμως και οι συνδικαλιστικές εκλογές στους κόλπους των εφοριακών και αναλόγως του αποτελέσματος της κάλπης, το πλάνο του Γιώργου Πιτσιλή ενδέχεται να γίνει από πιο εύκολο έως αδύνατο.

Για τον διοικητή της ΑΑΔΕ, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θεωρείται κρίσιμο στοίχημα. Σε όλους τους τόνους έχει διαβεβαιώσει τους υπαλλήλους ότι απολύσεις δεν προβλέπονται, ενώ εμφανίζεται βέβαιος πως ακόμα και όσοι ενταχθούν στο σύστημα κινητικότητας θα είναι ελάχιστοι. Ούτως ή άλλως, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ παραμένουν δραστικά υποστελεχωμένες.

Η αξιολόγηση τόσο στο Δημόσιο όσο και στους εφοριακούς αποτελεί μία από τις καυτές πατάτες της τρίτης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου αξιολόγηση.

«Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η κάθετη αξιολόγηση από τον προϊστάμενο προς τον υφιστάμενο αλλά και αντίστροφα, όπως και η αυτό-αξιολόγηση αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, περιγράφοντας ένα σχήμα κυκλικής αξιολόγησης 360 μοιρών με διαφανείς διαδικασίες. Μετά τη δημιουργία περιγραμμάτων θέσεων εργασίας για καθεμία από τις 11.700 θέσεις εργασίας σε συνάρτηση με συγκεκριμένο «καθηκοντολόγιο» και πλαίσιο ικανοτήτων, αξιολόγηση και κινητικότητα όπου χρειαστεί, στόχος είναι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η μετάβαση σε ένα βαθμολόγιο και στη συνέχεια σε ένα νέο μισθολόγιο, προκειμένου να διορθωθούν μισθολογικές αδικίες κυρίως σε βάρος των νεοπροσλαμβανομένων.

Οι εφοριακοί επί του παρόντος συνεχίζουν να βλέπουν πίσω από την εφάπαξ αξιολόγηση νέες διαθεσιμότητες και εξατομίκευση της μισθοδοσίας.

Το στοίχημα της εφάπαξ αξιολόγησης καταλληλότητας – διότι από το 2018 θα εφαρμόζεται ετήσια αξιολόγηση – θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις έως το τέλος του έτους για την ΑΑΔΕ. Για τους δημοσίους υπαλλήλους, η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2016. 

Εφημερίδα: “ΤΑ ΝΕΑ”

Ημερομηνία: 29/08/2017

Κατεβάστε το άρθρο εδώ

 

Διαβάστε επίσης:

– ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΠΟΜΠΕΣ εδώ

– ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ ΠΟΕ ΔΟΥ ΣΤΙΣ 20.7.2017 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΠΑΞ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ Α.Α.Δ.Ε. εδώ

– Νέο «ΜΠΛΟΚΟ» στην αξιολόγηση. Η ΠΟΕ – ΔΟΥ κάλεσε τους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. να μη συμμετέχουν εδώ