Δηλώσεις κατά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Πιτσιλή Γεωργίου.

Pitsilhs Giwrgos

22/02/2016

Pitsilhs Giwrgos

Με έναν αστεϊσμό, από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σύμφωνα με τον οποίο «δεν ξέρω αν πρέπει να σας ευχηθώ συγχαρητήρια ή συλλυπητήρια, δεδομένου του όγκου και των δυσκολιών της δουλειάς σας», παρέλαβε πριν από λίγο τη σκυτάλη του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ο δικηγόρος Γιώργος Πιτσιλής.

 

Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης καλωσόρισαν τον νέο ΓΓΔΕ σημειώνοντας τις προσδοκίες καλής συνεργασίας και αναδεικνύοντας δεόντως την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

«Όταν έγινα υπουργός Οικονομικών το περασμένο καλοκαίρι, αυτοί που μου έλεγαν συγχαρητήρια και αυτοί που μου έλεγαν συλλυπητήρια ήταν 50-50. Είναι αρκετή και δύσκολη η δουλειά τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και στη ΓΓΔΕ», είπε ο κ. Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι ο κ. Πιτσιλής αναδείχθηκε μέσα από μια ανεξάρτητη και διαφανή διαδικασία.

«Δεν είναι ο υποψήφιος που ήρθε από τη ΓΓΔΕ, μπορεί να βοηθήσει… Καμιά φορά εμείς που είμαστε μέσα σε ένα υπουργείο είμαστε κολλημένοι και δεν μπορούμε να δώσουμε μια νέα ματιά στα προβλήματα», ανέφερε.

 

Ο υπουργός εξήρε τον ρόλο της Φορολογικής Διοίκησης τόσο στην πάταξη της φοροδιαφυγής, όσο και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πτυχές οι οποίες όπως είπε βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

 

Εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά για το γεγονός ότι κλείνει μια μεγάλη εκκρεμότητα για το υπουργείο Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης καλοδέχθηκε τον κ. Πιτσιλή και του ευχήθηκε «καλή τύχη και υπομονή». «Θα σταθούμε στο πλάι του», είπε και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν βρήκαμε Γραμματέα μέσα από τα γραφεία συμβούλων υπουργών, όπως έγινε στο παρελθόν, αλλά κάναμε μια πολύ διαφανή διαδικασία».

 

Από την πλευρά του. ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες και ιεραρχώντας τες έβαλε σε πρώτο πλάνο την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των πιστωτών, συμπληρώνοντας ότι στις πρώτες γραμμές προτεραιότητας βρίσκονται η στελέχωση των υπηρεσιών, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με διεύρυνση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, η απλοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων.

 

«Είναι στοίχημα να κερδίσουμε τον ανακαθορισμό των σχέσεων ανάμεσα στη Φορολογική Διοίκηση και τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Πιτσιλής συμπληρώνοντας ότι η Φορολογική Διοίκηση πρέπει από τη μία πλευρά να είναι αυστηρή και να μη χαρίζεται σε κανέναν και από την άλλη να είναι δίκαιη στην ερμηνεία των νόμων και αρωγός στα προβλήματα των πολιτών.

 

«Η χώρα έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, πρόθεσή μου είναι να συνεργαστούμε άριστα για τον κοινό σκοπό, που είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση», κατέληξε ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ τον κ. αναπληρωτή Υπουργό για την εισήγησή του, τον κ. Υπουργό για την πρότασή του και την Κυβέρνηση για την απόφασή της να με τιμήσει αναθέτοντάς μου την πολύ τιμητική θέση του επικεφαλής της Φορολογικής Διοίκησης.

Οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις της θέσης όπως όλοι γνωρίζουμε είναι πολλές και δύσκολες. Πρώτα απ’ όλα η Φορολογική Διοίκηση πρέπει να υποστηρίξει την προσπάθεια της χώρας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές της.

Έπειτα πρέπει να ολοκληρωθεί και να θωρακισθεί θεσμικά η αυτονομία της Φορολογικής Διοίκησης, με αξιοκρατία και με μόνα κριτήρια την ικανότητα και το ήθος των στελεχών της Φορολογικής Διοίκησης.

Αναγκαία είναι επίσης η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, με αύξηση των διαδικασιών που θα μπορούν να γίνουν από απόσταση, χωρίς δηλαδή φυσική παρουσία των φορολογουμένων στις Εφορίες, με ενίσχυση της διαφάνειας στον τρόπο δράσης της Διοίκησης και με απλοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών.

Τελικά θεωρώ ότι πρέπει να κερδιθεί ένα στοίχημα, αυτό του ανακαθορισμού των σχέσεων μεταξύ φορολογικής Διοίκησης, πολιτών και κοινωνίας. Η Φορολογική Διοίκηση οφείλει να είναι αυστηρή και να μην χαρίζεται σε κανέναν όταν εντοπίζει φοροδιαφυγή, αλλά πρέπει από την άλλη πλευρά να είναι και δίκαιη με τους πολίτες όταν ερμηνεύει και εφαρμόζει τους νόμους και πρέπει να είναι και αρωγός τους στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, απλοποιώντας τις διαδικασίες και παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ρόλο κλειδί σε αυτό έχουν πρωτίστως οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Φορολογικής Διοίκησης. Αυτοί έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία για την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της φορολογικής πολιτικής. Αυτοί έχουν την ιστορική μνήμη του κράτους, γνωρίζουν δηλαδή πως έχουν εξελιχθεί οι διατάξεις διαχρονικά και μπορούν να δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές για το αν μια διάταξη μπορεί να φέρει τα σκοπούμενα αποτελέσματα.

Και κυρίως οι υπάλληλοι της Φορολογικής Διοίκησης γνωρίζουν τις αδυναμίες της. Αυτοί ζουν καθημερινά με τα προβλήματα και καμία λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά αν δεν την ενστερνιστούν οι ίδιοι οι υπάλληλοι. Γνωρίζω και τις δυσκολίες που έχουν  αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι, διότι παρά τις μειώσεις των μισθών τους δουλεύουν με αυταπάρνηση και με αίσθημα ευθύνης, με εξοντωτικούς ρυθμούς για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και έχοντας να αντιμετωπίσουν, εκτός από τις προσωπικές αντιξοότητες του καθενός, και τη γενικότερη απαξίωση του έργου της Φορολογικής Διοίκησης από ανέξοδους αφορισμούς, στους οποίους δυστυχώς ο λαός μας είναι επιρρεπής.

Ωστόσο η χώρα βρίσκεται να έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση και όλοι πρέπει να υπερβάλλουμε εαυτούς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.

Τις επόμενες μέρες θα δεχτώ τους αρμοδίους υπαλλήλους για να συζητήσουμε τα προβλήματά τους και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοιχτή γι’ αυτούς. Τέλος, απευθυνόμενος στον κ. Υπουργό και στον κ. αναπληρωτή Υπουργό, σας διαβεβαιώνω και η δική μου πρόθεσή είναι να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να πετύχουμε τους κοινούς μας σκοπούς, που δεν είναι άλλοι από την έξοδο της Χώρας από την κρίση.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή επιτυχία σε όλους.