Απίστευτο αλαλούμ με τις αποδείξεις και το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2015

apodeixeis 4

11/12/2015

apodeixeis 4

Δεν θα ισχύσει τελικά το μέτρο της συλλογής χάρτινων αποδείξεων για το «κτίσιμο» του αφορολόγητου του 10% για τα εισοδήματα του 2015, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και παρά το γεγονός ότι μέχρι πριν από λίγη ώρα αυτό που ήταν γνωστό ήταν ότι το μέτρο θα διατηρείτο και φέτος.

 

Μετά το αλαλούμ που επικράτησε με την επαναφορά του μέτρου της συλλογής αποδείξεων για το 2015, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αποσύρει την απόφαση που είχε πάρει νωρίτερα σήμερα το απόγευμα!

 

Όπως έγινε γνωστό, καταργείται ο κωδικός 049, ο οποίος υποχρέωνε στη συλλογή αποδείξεων. Μόλις πριν είχε γνωστοποιηθεί ότι το σύστημα που ίσχυε το 2014 θα εφαρμοστεί και το 2015. Συγκεκριμένα, ένα μήνα πριν από τη λήξη του έτους το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι όσοι φορολογούμενοι δεν φρόντισαν να μαζεύουν αποδείξεις, αν και ο νόμος δεν το προέβλεπε, κινδύνευαν με πρόστιμο 22%.

 

Έτσι, καταργεί δηλαδή τον σχετικό κώδικα στη φορολογική δήλωση και πλέον μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν την έκπτωση φόρου χωρίς να έχουν τις αποδείξεις. Έτσι, όσοι μάζευαν επί μήνες τις αποδείξεις απλά έκαναν λάθος αφού δεν πρόκειται να ισχύσουν. Το πισωγύρισμα της κυβέρνησης προκάλεσε μεγάλη  σύγχυση στους φορολογούμενους αλλά και στους λογιστές.

 

Νωρίτερα ο ίδιος ο Τρ. Αλεξιάδης είχε υποστηρίξει τα εξής: «Βεβαίως και θα φέρουμε διάταξη για να «κτίσουμε» το αφορολόγητο πλέον με αποδείξεις, με χρήση πλαστικού χρήματος και τραπεζικών συναλλαγών. Θα εξαιρέσουμε άτομα από μια ηλικία και πάνω και αυτούς που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά. Για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, θα πάμε σ’ αυτά τα πράγματα. Αλλά το ξαναλέω: άλλο η ενημέρωση άλλο η παραπληροφόρηση».

 

Ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότιδεν θα υπάρξει αναδρομική φορολόγηση, σημειώνοντας πως «μου απέδωσαν κάτι που δεν είπα, και αυτό τεκμηριώνεται από το video και την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας και όταν βγήκα και το διέψευσα, όπως έπρεπε να κάνω, με κατηγόρησαν ότι πήρα πίσω τα λόγια μου», και προσέθεσε: «Άλλο το “μικρές αλλαγές”, που βεβαίως και θα έχουμε και θα έρθει η διάταξη, και άλλο τα ψέματα που γραφτήκαν χθες ότι έχω πει εγώ για αναδρομικό φόρο… Το τι είναι να κάνουμε στα φορολογικά, το έχουμε ψηφίσει στον νόμο 4336, τελεία και παύλα. Δεν θα φέρουμε καινούργιους φόρους. Μικρές αλλαγές στη φορολογική δήλωση, πιο πολύ διαδικαστικού και οργανωτικού χαρακτήρα θα έχουμε».

 

«Δεν υπάρχει πουθενά σκέψη για αλλαγή στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. Θέλω να προλάβουμε τις δηλώσεις, αν πάμε να κάνουμε αλλαγές τώρα δεν θα προλάβουμε. Το λέω με σαφήνεια: αλλαγές στη δήλωση», πρόσθεσε επίσης.

 

Η αρχική απόφαση της κυβέρνησης, η οποία αναιρέθηκε εν συνεχεία, ήταν ότι για τα εισοδήματα του 2015, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έπρεπε να έχουν αποδείξεις οι οποίες να αντιστοιχούν στο 10% των συνολικών εισοδημάτων τους ώστε να υπάρχει αφορολόγητο. Δηλαδή για εισόδημα 30.000 ευρώ θα έπρεπε να υπάρχουν αποδείξεις ύψους 3.000 ευρώ,

 

Ακόμη από το 2016 η έκπτωση φόρου λόγω αποδείξεων θα δίνεται μόνο εφόσον οι δαπάνες γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

 

Επίσης, διαγράφεται ο φόρος δωρεάς χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που έγιναν από τα capital control και μετά. Ο φόρος είναι 10% επί των χρηματικών ποσών και έτσι πρόκειται να επιστραφούν ποσά έως 500 ευρώ. Η ελάφρυνση αυτή ισχύει μόνο για δωρεές από γονείς σε τέκνα και από παππούδες σε εγγόνια.

 

Σύνδεση αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος από το 2016

Τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος, καθώς και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

 

Διευκρινίζεται ότι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα αφορά τα εισοδήματα του 2016, οπότε και θα καταργηθεί η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

Πηγή: www.imerisia.gr