Απανθρωπιά κι αχαριστία από ΥΠ.ΟΙΚ. και Α.Α.Δ.Ε. απέναντι σε εφοριακούς και λογιστές

Απανθρωπιά κι αχαριστία από ΥΠ.ΟΙΚ. και Α.Α.Δ.Ε. απέναντι σε εφοριακούς και λογιστές
Απάνθρωπη, αχάριστη και ανήθικη συμπεριφορά επιδεικνύουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων απέναντι στους λογιστές και τους εργαζομένους στις Δ.Ο.Υ..
Κι αυτό σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο, κατά την οποία οι μεν λογιστές επωμίζονται – εργαζόμενοι ασταμάτητα – όλο σχεδόν το βάρος της προσπάθειας της Πολιτείας να εφαρμόσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων πληττόμενων από την πανδημία του κορωνοϊού, οι δε εργαζόμενοι στις Δ.Ο.Υ. αγωνίζονται – υπό άκρως αντίξοες συνθήκες – να διασφαλίσουν τα κρατικά έσοδα.

Γράφει ο: 

Την ώρα που οι υποχρεώσεις τις οποίες καλούνται να διεκπεραιώσουν για λογαριασμό εκατομμυρίων πολιτών και χιλιάδων επιχειρήσεων οι λογιστές είναι πλέον αναρίθμητες και ο χρόνος στον οποίο καλούνται να εργαστούν υπερβαίνει σε καθημερινή βάση τις 15-20 ώρες, έρχονται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε, για να τούς πουν ουσιαστικά ότι … δεν δικαιούνται να αρρωστήσουν από κορωνοϊό! Τους λένε επίσης ότι αν αυτό έχει ήδη συμβεί σε ορισμένους ή αν αυτό συμβεί στο μέλλον στους υπόλοιπους, οι ευθύνες τους απέναντι στους πελάτες τους για την αδυναμία εκτέλεσης της εργασίας τους εξακολουθεί να ισχύει εις το ακέραιο! Με άλλα λόγια, υπουργείο Οικονομικών και Α.Α.Δ.Ε. δεν αναγνωρίζουν ότι και οι λογιστές, ως εργαζόμενοι, μπορεί να αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό και να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ασφυκτικές σε πλήθος και απαιτητικές σε όγκο εργασίας υποχρεώσεις τους.
Χαρακτηριστικό αυτής της απίστευτης αντιμετώπισης είναι το μήνυμα που … εξέπεμψε προς τους λογιστές  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στη Βουλή επί του ψηφιζόμενου τότε πολυνομοσχεδίου του υπουργείου του με τα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου, την ακινησία των οχημάτων κ.λπ.. Ο υπουργός αρνήθηκε, συγκεκριμένα, να κάνει δεκτή τροπολογία 6 βουλευτών – όχι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της Νέας Δημοκρατίας – με την οποία προβλεπόταν ότι: «Σε περίπτωση, που λογιστής – φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από COVID-19, μετατίθενται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσεως δηλώσεών του και των εντολέων – πελατών του, για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί μέσω των αντίστοιχων πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου, καθώς και η εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του γραφείου του και των πελατών του…».
Ο υπουργός κατά την ομιλία του, επεσήμανε – συγκεκριμένα – ότι «η τροπολογία θα αξιολογηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, από τον αρμόδιο υφυπουργό και αν υλοποιείται τεχνικά από την ΑΑΔΕ, τότε θα προχωρήσουμε». Έδειξε έτσι αδιαφορία για το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με χιλιάδες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες να έχουν επιβαρυνθεί αδίκως με υπέρογκα πρόστιμα για μη εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων λόγω αδυναμίας των αρρώστων από κορωνοϊό λογιστών τους να τους εξυπηρετήσουν. Η δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο υπουργός για την απόρριψη της τροπολογίας, ότι δηλαδή θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί εάν μπορεί να υλοποιηθεί τεχνικά, είναι το λιγότερο για … γέλια και το περισσότερο για… κλάματα, αφού ο ίδιος και οι υπηρεσίες του, σε άλλες λιγότερο … πιεστικές περιπτώσεις αιτημάτων υποβληθέντων από οικονομικά ισχυρούς έχουν ανταποκριθεί άμεσα εξυπηρετώντας ταχύτατα τους …. ενδιαφερόμενους αιτούντες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τροπολογία για τη διαγραφή του προστίμου των 38 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην εταιρεία ΣΕΚΑΠ για λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένας μήνας κυβερνητικής θητείας, τον Αύγουστο του 2019, και η άμεση – σε χρόνο ρεκόρ από τη στιγμή που εκδόθηκε η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ – επιστροφή των φόρων και των προστίμων ύψους 133 εκατ. ευρώ στις εν Ελλάδι αντιπροσωπείες των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών MERCEDES και ΒΜW.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσέξουμε και την στάση της Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε. η οποία ενώ γνωρίζει εδώ και καιρό ότι το πρόβλημα των λογιστών που αρρωσταίνουν από κορωνοϊό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και έχει δημιουργήσει ήδη προβλήματα σε επιχειρήσεις-πελάτες των αρρώστων λογιστών, οι οποίες καλούνται άδικα να πληρώσουν πρόστιμα (και συχνά τα βάζουν άδικα και με τους αρρωστήσαντες λογιστές τους), αντί να έχει μεριμνήσει εδώ και πολλές εβδομάδες να βρει μια λύση, ώστε τώρα πλέον να είναι έτοιμη να την εφαρμόσει και … τεχνικά, περιμένει εκ των υστέρων να της …τεθεί το θέμα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να… δει τι θα κάνει!
Από την άλλη πλευρά, έχουμε και την περίπτωση των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ., οι οποίοι αγωνίζονται υπό πραγματικά αντίξοες συνθήκες εργασίας να κρατήσουν σε βιώσιμη κατάσταση τα δημόσια ταμεία αλλά και να εξυπηρετήσουν χιλιάδες πολίτες καθημερινά, σε δύσκολες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι:
* Καλούνται να δουλεύουν καθημερινά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές παλαιότητας 20-30 ετών που δεν “σηκώνουν” internet και άλλα σύγχρονα προγράμματα υποστήριξης των εργασιών τους, και που δεν μπορούν καν να εκτυπώσουν τα χιλιάδες e-mail τα οποία στέλνουν καθημερινά οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν.
* Είναι αναγκασμένοι να μιλούν συνεχώς στα τηλέφωνα με χιλιάδες πολίτες που τους καλούν καθημερινά για να ζητήσουν πληροφορίες. Την ίδια ώρα όταν άλλοι πολίτες τους καλούν, οι ήχοι που εκπέμπουν τα τηλέφωνα δεν δίνουν στους καλούντες πολίτες να καταλάβουν ότι οι γραμμές είναι απασχολημένες από άλλους που έχουν καλέσει νωρίτερα, αλλά τους δίνουν την ψευδή εντύπωση ότι οι υπάλληλοι των Εφοριών “δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα”!
* Εργάζονται με υπερωρίες που δεν τις πληρώνονται.
* Υποχρεώνονται σε πολύ μεγάλα ποσοστά να εργαστούν στα γραφεία τους μόνο και μόνο για να είναι παρόντες στις υπηρεσίες τους που τούς χρειάζονται οπωσδήποτε, παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού.
* Είναι εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό, καθώς δεν λαμβάνονται πλέον μέτρα αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών τους όταν κάποιοι συνάδελφοί τους αρρωσταίνουν από τον ιό αυτό, αλλά απλώς καλούνται στα γραφεία τους να δουλέψουν κανονικά μετά από μια απλή απολύμανση του κτιρίου!
* Ασκούν τα καθήκοντά τους υπό άθλιες συνθήκες εργασίας, καθώς υπάρχουν πρωτοφανείς ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, και ταυτόχρονα τεράστιος όγκος δουλειάς.
Τελευταία μάλιστα ο όγκος της δουλειάς έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς η Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε., η οποία δεν έχει  καταφέρει επί τόσα χρόνια να ηλεκτρονικοποιήσει τις διαδικασίες υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, είχε την…φαεινή ιδέα να πει στους φορολογούμενους να στέλνουν στις Δ.Ο.Υ. είτε ταχυδρομικά σε ογκώδεις φακέλους είτε “σκαναρισμένα” μέσω e-mail τα συμπληρωμένα έντυπα των υποβαλλόμενων δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και τα δεκάδες πολυσέλιδα έγγραφα και δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν!
Έτσι, οι ελάχιστοι υπάλληλοι των ήδη υποστελεχωμένων Τμημάτων Φορολογίας Κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ. καλούνται να τυπώνουν κάθε μέρα εκατοντάδες και χιλιάδες σελίδες χαρτιών από δηλώσεις και δικαιολογητικά υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου, σε υπολογιστές και εκτυπωτές παλαιότητας 20-30 ετών που κολλάνε και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο φόρτο εργασίας που έχει συσσωρευτεί! Καλούνται επίσης να επεξεργάζονται ένα ένα τα εκτυπωμένα με χίλιους κόπους έντυπα απόντων των φορολογουμένων και, εν συνεχεία να … συνεννοούνται συνεχώς μέσω τηλεφώνων και e-mail με τους φορολογούμενους που έστειλαν τις δηλώσεις και τα έγγραφα, προκειμένου να επιλύσουν εξ’ αποστάσεως ελλείψεις και λάθη στα σταλθέντα έγγραφα! Κι εκεί που κάποτε οι υποθέσεις αυτές διεκπεραιώνονταν μέσα σε τρεις το πολύ μέρες με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου ή του λογιστή του ή του δικηγόρου του, τώρα χρειάζονται εβδομάδες και μήνες για να τελειώσουν!
* Έχουν να αντιμετωπίσουν και ορισμένα συστημικά ΜΜΕ με τα οποία η Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. συνεργάζεται άψογα για την κατασυκοφάντησή τους. Πρόσφατα οι εφοριακοί κατηγορήθηκαν συλλήβδην από ΜΜΕ φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση και την Α.Α.Δ.Ε. ότι:
* ” Δεν απαντάνε στα τηλέφωνα” !
* ” Ευθύνονται για την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των πολιτών”!
* ” Είναι τεμπέληδες και δεν δουλεύουν, όπως ‘’άλλοι’’ Δημόσιοι Υπάλληλοι”!
* ” Δεν τηρούν τις προβλεπόμενες ημερομηνίες”!
Κι όλα αυτά επειδή διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι η Α.Α.Δ.Ε. αποφάσισε να τους επιβάλλει να εργάζονται με τρεις διαφορετικές “ζώνες” ωραρίου εργασίας, που εκτείνονταν έως και τις 7:00 το απόγευμα “για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών”, ενώ γνώριζε ότι οι ελλείψεις προσωπικού και ο τεράστιος όγκος δουλειάς που έχουν να καλύψουν κάθε μέρα αλλά και η αναγκαστική τηλεργασία πολλών από τους εναπομείναντες στις υπηρεσίες  δεν επιτρέπουν πρακτικά κάτι τέτοιο στις περισσότερες Δ.Ο.Υ. της χώρας.