ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΠΚΑΣ: «Τα περιστατικά βίας και ανομίας δεν μπορούν να είναι ανεκτά»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΠΚΑΣ: «Τα περιστατικά βίας και ανομίας δεν μπορούν να είναι ανεκτά»

«Τα περιστατικά βίας και ανομίας δεν μπορούν να είναι ανεκτά»

γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΠΚΑΣ*

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό χειροδικίας από επιχειρηματία, εναντίον ελεγκτή της ΑΑΔΕ στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, καθίσταται σαφές ότι φαινόμενα βίας εναντίον δημοσίων λειτουργών, ισοδυναμούν με καθαρή μορφή βίας εναντίον του κάθε Έλληνα πολίτη προσωπικά. Οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ που βρίσκονται σε εκτέλεση υπηρεσίας έχουν ως μοναδικό στόχο την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και τον περιορισμό κρουσμάτων φοροδιαφυγής που στερεί κάθε χρόνο σημαντικά έσοδα από τη χώρα και πληγώνει την υγιή επιχειρηματικότητα.

Περιορισμός της φοροδιαφυγής σημαίνει ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας, μικρότερη ανάγκη δανεισμού και δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών. Σε κάθε περίπτωση την αναπλήρωση των χαμένων εσόδων επωμίζονται εν τέλει όλοι οι φορολογούμενοι μέσω αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης, πολλοί από τους οποίους δεν αντέχουν τελικά οικονομικά το βάρος αυτό.

Τα αυξανόμενα κρούσματα βίας συνδέονται άμεσα με την υπερφορολόγηση και την οικονομική κρίση, όμως σε καμία περίπτωση η οικονομική δυσπραγία δεν αποτελεί άλλοθι και δικαιολογία απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Σήμερα, περισσότερο από πότε, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων, του Α’ και Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης και όλων των δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών για να περιορισθεί η φοροδιαφυγή και τα φαινόμενα παραοικονομίας και παρεμπορίου.

Όσο τα φορολογικά βάρη κατανέμονται με τέτοιον τρόπο, ώστε τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και οι συμμορφούμενοι με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις να είναι εκείνοι που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος οι κοινωνικές ανισότητες και το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας θα πνίγει τους περισσότερους.

H πάταξη της φοροδιαφυγής οδηγεί σε επίτευξη δίκαιης κατανομής φορολογικού βάρους, εξισορρόπηση της φοροδοτικής ικανότητας, καλύτερη αξιοποίηση δημοσίων εσόδων, μείωση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

*Ο Μιχάλης Κούπκας είναι πρόεδρος των εφοριακών Ν. Θεσσαλονίκης-Κιλκίς-Χαλκιδικής και Γεν. γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας

Από το φύλλο της THESSNEWS #156 (04/05/2019-05/05/2019)