Τα 10 SOS της Εφορίας για χρέη και ρυθμίσεις.

ta 10 sos ths eforias gia xreh kai rythmiseis

ta 10 sos ths eforias gia xreh kai rythmiseis

Με τον αριθμό των φορολογουμένων που ζουν υπό το βάρος ίων κατασχέσεων να αυξάνεται δραματικά κάθε μήνα, οι λύσεις και τα «παράθυρα» που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για την προστασία τους είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμα. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλλει η φορολογική διοίκηση με απλούς τρόπους και να παραμείνουν, έτσι, οικονομικά ζωντανοί.

Μέσα από τις σημαντικότερες ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις, μπορούν να λυθούν οι απορίες που έχουν οι ομολογουμένως πολλοί φορολογούμενοι που χρωστούν στις Εφορίες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

1. Πώς μπορούν οι φορολογούμενοι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους;

Οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους την πάγια ρύθμιση οφειλών σε έως 12 δόσεις για τις τακτικές φορολογικές οφειλές (π.χ., φόρος εισοδήματος, ΕΝΦ1Α) και σε έως 24 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές (π.χ., πρόστιμα, φόρος κληρονομιάς). Πού η αίτηση για «πρόγραμμα ρύθμισης;

2. Πού υποβάλλεται η αίτηση για υπαγωγή σε προγράμματα ρύθμισης;

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, σε εφαρμογή στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.aade.gr/poiites/aiteserythmises-opheilon και κατ’ εξαίρεση στο δικαστικό τμήμα της Εφορίας.

3. Πώς καταβάλλονται οι δόσεις των ρυθμίσεων;

Η καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων γίνεται σε τράπεζες και στα ταχυδρομεία με τη χρήση μοναδικού ανά ρυθμισμένη οφειλή κωδικού, της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ). Πα την καταβολή των δόσεων της πάγιας ρύθμισης απαιτείται και η πάγια εντολή πληρωμής προς την τράπεζα.

4. Τι συνεπάγεται καθυστέρηση πληρωμής δόσης;

 Η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση του οφειλέτη με προσαύξηση 15% επί του ποσού της δόσης. Η καθυστέρηση δόσης μπορεί, υπό προϋποθέσεις και κατά περίπτωση, να συνεπάγεται απώλεια της ρύθμισης.

5. Ποιο μέτρα λαμβάνει το Δημόσιο εναντίον όλων των οφειλετών του;

Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής υπηρεσίας, τα εξής μέτρα:

α) Κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, όπως είναι υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών, ενοίκια, απαιτήσεις από πελάτες.

β) Κατάσχεση ακινήτων.

Εκτός των ανωτέρω, είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.

6. Πότε υποβάλλεται αίτηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή  χρεών προς το Δημόσιο και από ποιον;

Υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης, που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής, προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφόσον δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη φορολογική διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, προερχόμενα από κάθε αιτία, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι κάθε είδους τόκοι, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.

7. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;

 Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη (π.χ., χρημάτων, Ι.Χ.), κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία συνολικού ποσού έως 500 ευρώ. Αντίθετα, στα χέρια τρίτων (π.χ., τραπεζικά υπόλοιπα) μπορεί να γίνει κατάσχεση ακόμα και για ποσά οφειλών κάτω από 500 ευρώ.

8. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται κατάσχεση σε μισθούς, συντάξεις ή ασφαλιστικά βοηθήματα;

Δεν γίνεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εφόσον το συνολικό ποσό τους μηνιαίως, αφαιρούμενων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ. Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, κατάσχεται το 50% του ποσού από τα 1.000 έως 1.500 ευρώ και το 100% για το ποσό πάνω από τα 1.500 ευρώ.

9. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό σε πιστωτικό ίδρυμα το οποίο είναι ακατάσχετο;  

Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

10. Πώς πραγματοποιείται η πληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών  με την Ταυτότητα Οφειλής;

Ο οφειλέτης μπορεί να καταβάλει είτε το σύνολο είτε μέρος της οφειλής ή των δόσεων αποπληρωμής ρύθμισης, επιλέγοντας το τραπεζικό ίδρυμα ή τα ΕΛΤΑ που επιθυμεί, καθώς και τον τρόπο πληρωμής (πληρωμή σε κατάστημα ή χρήση των εναλλακτικών τρόπων πληρωμής που παρέχονται από τους φορείς είσπραξης). 

 

Εφημερίδα: “ΚΕΦΑΛΑΙΟ”

Ημερομηνία: 23/09/2017

Διαβάστε το άρθρο εδώ