ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ, ΣΕ ΕΞΟΔΟΥΣ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ.

neoy tyypoy elegxoi apo thn eforia

neoy tyypoy elegxoi apo thn eforia

ΧΤΥΠΑΕΙ «ΚΟΚΚΙΝΟ» Η ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Η κατάργηση των πρόσθετων βιβλίων ασθενών έδωσε χώρο για να μην κόβονται αποδείξεις. Προβληματισμένοι είναι στο υπουργείο Οικονομικών από τις υψηλές πτήσεις της φοροδιαφυγής στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ήταν Απρίλιος 2015 όταν διέρρευσαν για ακόμα μία φορά στον διεθνή Τύπο οι τουλάχιοιον… πρωτότυπες ιδέες Βαρουφάκη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Είχε προηγηθεί η απίστευτη ιδέα που είχε πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να καλωδιωθούν με κρυφές κάμερες φοιτητές και νοικοκυρές και να γυρίζουν στα νησιά προκειμένου να καταγράφουν τους εστιάτορες και τα μπαρ που δεν εκδίδουν αποδείξεις. Στη συνέχεια ακούστηκε άλλη μία απίστευτη ιδέα. Αυτή της εγκατάστασης ειδικών συσκευών στις εισόδους της επαγγελματικής εγκατάστασης των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες απευθείας στους καταναλωτές, όπως είναι τα συνεργεία αυτοκινήτων και οι γιατροί, προκειμένου να καταγράφεται ο αριθμός των πελατών που μπαίνουν και βγαίνουν. Με αυτόν τον τρόπο, υποστήριζε ο… εισηγητής της ιδέας, θα φοβόταν τον έλεγχο ο επαγγελματίας και θα εξέδιδε αποδείξεις. Οι ιδέες αυτές έμειναν στα χαρτιά και προκάλεσαν περισσότερο θόρυβο και γέλιο

Ωστόσο, αν και δεν καταφεύγουν στις λύσεις αυτές, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στο υπουργείο Οικονομικών προβληματίζονται σοβαρή για το γεγονός ότι σε πολλούς κλάδους παροχής υπηρεσιών η φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων έχει χτυπήσει «κόκκινο». Δεν είναι μόνο οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές που αποτρέπουν από την έκδοση αποδείξεων, καθώς η φοροδιαφυγή συμφέρει πολύ, είναι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν είναι τυχαίο ότι τα εισοδήματα που δήλωσαν για το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν μειωμένα κατά περίπου 20%.

Για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, και ειδικά αυτών που παραδοσιακά εμφανίζουν υψηλά ποσοστά, όπως είναι οι γιατροί και οι δικηγόροι, στο ΥΠΟΙΚ σχεδιάζουν τα εξής:

ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΣΩΘΕΝ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ του επαγγελματία (π.χ., γιατρού, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα). Για παράδειγμα, οι ελεγκτές θα «στήνονται» έξωθεν ενός ιατρείου και για δύο ώρες κάθε ημέρα θα καταγράφουν τον αριθμό των ασθενών που επισκέπτονται το ιατρείο. Στη συνέχεια, θα μπαίνουν στο ιατρείο και θα ελέγχουν τον αριθμό των αποδείξεων που έχουν κοπεί κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους έξω από το ιατρείο. Με αυτόν τον τρόπο, θα διαπιστώνουν μη έκδοση αποδείξεων και θα επιβάλλουν πρόστιμα. Μεγάλη σημασία δίνουν στο ΥΠΟΙΚ και στο γεγονός ότι ο κίνδυνος καταγραφής των εξερχόμενων πελατών θα λειτουργεί ως μέσο πίεσης προς τους επαγγελματίες προκειμένου να κόβουν αποδείξεις.

■ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ νυχτερινών κέντρων καθ’ όλη τη διάρκεια μιας ημέρας λειτουργίας τους. Έτσι, θα καταγράφουν τον πραγματικό τζίρο μίας ημέρας και στη συνέχεια θα τον συγκρίνουν με τον τζίρο που κατέγραψε η επιχείρηση στις ταμειακές μηχανές της χωρίς την παρουσία των ελεγκτών. Η απόκλιση θα αποτελεί σημαντική ένδειξη φοροδιαφυγής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη καταγραφή της επιχείρησης σε «μαύρη λίστα» υποψήφιων για συνεχείς φορολογικούς ελέγχους σε κάθε αντικείμενο.

■ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ για κάθε επαγγελματική προμήθεια και δαπάνη των ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή σε επίπεδο χονδρικής. Για παράδειγμα, από τις επιχειρήσεις εστίασης θα ζητούνται τιμολόγια για κάθε προμήθεια που έχουν πραγματοποιήσει και για υλικά που βρίσκονται εντός της επαγγελματικής τους εγκατάστασης.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ των ασφαλιστικών εταιρειών με τα φορολογικά δεδομένα των ιατρών που εμφανίζονται να έχουν παράσχει ιατρικές υπηρεσίες (π.χ., χειρουργοί). Σε πολλές περιπτώσεις θα ζητείται άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ενώ θα ενεργοποιούνται και οι έλεγχοι με τις έμμεσες τεχνικές υπολογισμού του εισοδήματος, όπου υπολογίζονται και αθροίζονται κάθε είδους δαπάνες του ελεγχομένου (τηλεφωνία, πιστωτικές κάρτες, ιδιωτικά σχολεία, προγράμματα ασφάλισης υγείας κ.α.).

Νέα πρόστιμα για γιατρούς, δικηγόρους

■ Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι καταργήθηκε η ποινή της προσωρινής διακοπής λειτουργίας για συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους όταν δεν εκδίδονται αποδείξεις, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε αναζήτηση νέου τύπου προστίμων και κυρώσεων. Πιο συγκεκριμένα, για κοινωνικούς λόγους δεν μπορεί να επιβληθεί η ποινή του προσωρινού λουκέτου σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, για παράδειγμα, ίου κλάδου υγείας, νομικών υπηρεσιών, οίκων ευγηρείας και σε ξενοδοχεία, καθώς θα προκαλούσε πρόβλημα σε ασθενείς και πελάτες. Ήδη για αυτούς τους κλάδους θεσπίστηκαν υψηλότερα πρόστιμα από αυτά που ισχύουν για τους υπόλοιπους επαγγελματίες, αλλά κρίνεται ότι και αυτά δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικά στο να αποθαρρύνουν τη μη έκδοση αποδείξεων, ιδιωτικά σχολεία, προγράμματα ασφάλισης υγείας κ.ά.)

Φέτος το καλοκαίρι τα ελεγκτικά συνεργεία της ΑΑΔΕ πραγματοποίησαν χιλιάδες ελέγχους σε τουριστικές -και μη- περιοχές με «όπλο» την κύρωση της προσωρινής διακοπής λειτουργίας έως και για 10 ημέρες για τους παραβάτες. Τα αποτελέσματα από αυτούς τους ελέγχους δεν επιτρέπουν και πολλή αισιοδοξία, καθώς σε πολλές περιοχές η παραβατικότητα που εντοπίστηκε ήταν πολύ υψηλή, ενώ καταγράφηκε και το φαινόμενο, σε κλάδους που είναι κοινό μυστικό ότι παρουσιάζουν υψηλή απόκρυψη εισοδήματος, οι έλεγχοι να μην μπορέσουν να την πιστοποιήσουν.

Στον κλάδο των γιατρών, π.χ., που δέχονται ασθενείς στα ιατρεία τους το ποσοστό παραβατικότητας που καταγράφηκε ήταν κάτω του 20%, κάτι σε καμία περίπτωση, όπως λένε στελέχη της ΑΑΔΕ, δεν σημαίνει ότι αυτός ο κλάδος ξαφνικά συμμορφώθηκε με τη φορολογική νομοθεσία. «Απλώς, ο τρόπος που γίνεται ο προληπτικός έλεγχος καθώς και το γεγονός ότι στον κλάδο των γιατρών δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία η ποινή του λουκέτου έχουν ως αποτέλεσμα να μη γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος», λένε αρμόδια στελέχη. Ο έλεγχος, αν και επιτρέπεται η ποινή του λουκέτου, είναι πολύ δύσκολος και στις περιπτώσεις των συνεργείων αυτοκινήτων, καθώς και άλλους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών, όπως είναι οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες.

Η δυσκολία έγκειται στο ότι, ακόμα και αν εισέλθουν οι ελεγκτές στην επαγγελματική εγκατάσταση, δεν μπορούν να διαπιστώσουν παραβάσεις, εφόσον ο επαγγελματίας μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ολοκληρώθηκε ακόμη η παροχή των υπηρεσιών στον πελάτη τους. Αυτή η δικαιολογία έχει γίνει πολύ εύκολη και από το γεγονός ότι το 2013 καταργήθηκαν, κατόπιν υποδείξεων των τεχνικών κλιμακίων των «θεσμών» για λόγους απλοποίησης, όλα τα πρόσθετα βιβλία, όπως ήταν το βιβλίο ασθενών των γιατρών, όπου ήταν υποχρεωμένοι να καταγράφουν όσους έμπαιναν στο ιατρείο τους, ή το βιβλίο οχημάτων, στο οποίο έπρεπε να καταγράφονται τα οχήματα που εισέρχονταν στο συνεργείο. Λόγω της καταγραφής συνήθως κοβόταν και κάποια απόδειξη για παροχή υπηρεσιών.

 

Άρθρο: “Νέου τύπου έλεγχοι της εφορίας για τις αποδείξεις.”

Εφημερίδα: “ΚΕΦΑΛΑΙΟ”

Ημερομηνία: 27/10/2017

Διαβάστε το άρθρο εδώ