ΔΟΛΟΣ Η’ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ; Τα 3+3 μοιραία πρόσωπα για το φιάσκο με τις λίστες με τους μεγάλους φοροφυγάδες.

dolos h anikanothta 2

dolos h anikanothta 2

Το ερώτημα που υπάρχει είναι ένα: Το έκαναν από δόλο ή από ανικανότητα; Ο λόγος για τους τρεις γενικούς γραμματείς Δημοσίων Εσόδων, που είχαν το τιμόνι του φορολογικού μηχανισμού στα χέρια τους τα τελευταία χρόνια, αλλά το μόνο που κατάφεραν να πετύχουν για τις περιβόητες λίστες της ντροπής με τους μεγάλους φοροφυγάδες, οι οποίες ταλάνισαν τον δημόσιο βίο, ήταν να συγκεντρώσουν λίγα… ψίχουλα από τα δισ. που είχαν κάνει… φτερά σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο Χάρης θεοχάρης, η Κατερίνα Σαββαΐδου και ο νυν επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής «οπλίστηκαν» με εξουσίες και εργαλεία, είχαν στη διάθεση τους τα στοιχεία για να παγιδεύσουν το «μαύρο» χρήμα, αλλά τα εισπρακτικά αποτελέσματα των ελέγχων επί των ημερών τους ήταν πενιχρά.

Στο συρτάρι

Και τώρα, με την άρση της παράτασης στην παραγραφή παλαιών φορολογικών υποθέσεων, οι λίστες φαίνεται ότι καταλήγουν στο συρτάρι, κάνοντας τους φοροφυγάδες να τρίβουν τα χέρια τους, καθώς θα πίνουν πλέον ανενόχλητοι τις σαμπάνιες τους στα θέρετρα όπου διατηρούν τους λογαριασμούς τους στην υγεία των κορόιδων, που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε ευρώ και φορολογούνται άγρια.

Κάποιοι θεωρούν ότι οι επικεφαλής των εσόδων δεν είχαν τα προσόντα να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους (και να καλύψουν τις αδυναμίες και τα κενά του εισπρακτικού μηχανισμοί), κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι δεν ήταν συγκυριακοί οι λόγοι και ισχυρίζονται ότι μόνο τυχαίο δεν ήταν το φιάσκο με τους ελέγχους, καθώς χάθηκαν χρόνος και χρήμα και φτάσαμε στις παραγραφές.

Το πρόβλημα άρχισε το φθινόπωρο του 2013, όταν ο τότε γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης άρχισε τους ελέγχους για τα εμβάσματα στο εξωτερικό, καλώντας όσους είχαν στείλει χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 να αποδείξουν ότι δεν διακινούσαν «μαύρο» χρήμα.

Πρόκειται για έναν τεράστιο κατάλογο με πάνω από 25.000 περιπτώσεις Ελλήνων φορολογουμένων που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009-2011.

Από το 2013 έως το τέλος Απριλίου του τρέχοντος έτους είχαν ξεκινήσει 1.518 έλεγχοι σε υποθέσεις εμβασμάτων και, από τα βεβαιωθέντα ποσά, συνολικού ύψους 415.230.000 ευρώ, είχαν εισπραχθεί έως τη 14η Μαΐου 44.130.000 ευρώ, δηλαδή το 10,62% του συνόλου.

Το 2014 κατέφθασε στην Ελλάδα η «λίστα Λαγκάρντ». Ο Χάρης Θεοχάρης παραιτήθηκε και τη θέση του ανέλαβε η Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία ξεκίνησε και τους πρώτους ελέγχους, αποφέροντας κάποια πρώτα έσοδα στα κρατικά ταμεία έως το 2015 (περίπου 80.000.000 ευρώ).

Όμως, η «λίστα Λαγκάρντ» περιλαμβάνει στοιχεία για 2.062 Έλληνες φορολογουμένους με καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Από το 2014 έως το τέλος Απριλίου του 2017 ξεκίνησαν έλεγχοι στο 25% των 2.062 υποθέσεων της λίστας, δηλαδή σε 519 υποθέσεις, και ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι μόλις στο 10,18% των υποθέσεων, δηλαδή σε 210. Το ποσό των φόρων και των προστίμων που βεβαιώθηκε από τους ολοκληρωμένους ελέγχους ανήλθε στα 256.000.000 ευρώ. Το 2016, τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καταλαμβάνει ο Γιώργος Πιτσιλής και, εκτός από τη «λίστα Λαγκάρντ», παίρνει στα χέρια του και τη «λίστα Μπόργιανς». Αντί να ενισχύσει τον εισπρακτικό μηχανισμό, διώχνει τον διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) Δημήτριο Μασίνα, τον άνθρωπο που είχε δρομολογήσει τη διενέργεια εξονυχιστικών φορολογικών ελέγχων σε πλήθος οικονομικά ισχυρών παραγόντων της χώρας.

Παράλληλα, συνεχίζει την αποψίλωση του ΣΔΟΕ και των άλλων ελεγκτικών φορέων, προκειμένου να ενισχύσει το σώμα ελεγκτών της ΑΑΔΕ.

10.588 περιπτώσεις

Και τι έγινε με τη «λίστα Μπόργιανς», που περιλαμβάνει στοιχεία για 10.588 περιπτώσεις Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα; Από τον Απρίλιο του 2016 έως το τέλος Απριλίου του 2017 ξεκίνησαν έλεγχοι σε 214 υποθέσεις της συγκεκριμένης λίστας, αλλά ολοκληρώθηκαν μόλις σε 11 υποθέσεις!

Συνολικά έχουν εισπραχθεί έως τις 14/05/2017φόροι και πρόσημα συνολικού ύψους 137.188,12 ευρώ, που αντιστοιχούν μόλις στο 1% των βεβαιωθέντων. Πρόκειται για εγκληματική αποτυχία που όμως έχει ονοματεπώνυμο.

 

Εφημερίδα: “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”

Κατεβάστε το άρθρο εδώ