Δεν θα παραγράφονται φορολογικές υποθέσεις που έχουν ποινικό ενδιαφέρον.

lista lagkarnt

lista lagkarnt

Άρθρο: “Δεν θα παραγράφονται φορολογικές υποθέσεις που έχουν ποινικό ενδιαφέρον.”

Εφημερίδα: “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ”

Ημερομηνία: 05/05/2017

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ:  Τη δυνατότητα των φορολογικών αρχών να διερευνήσουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις οι οποίες κινδύνευαν με παραγραφή, με την προϋπόθεση να έχουν ποινικό ενδιαφέρον, ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Απαντώντας σε ερώτημα του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου σχετικά με απαίτηση των «θεσμών» να διαγραφούν παλαιές φορολογικές υποθέσεις, πχ λίστα Λαγκάρντ, κατά την ακρόαση του από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Πιτσιλής υποστήριξε ότι η συμφωνία με τους «θεσμούς» δεν αποκλείει τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων, εφόσον υπάρχει ποινικό θέμα.

Ο διοικητής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων πρόσθεσε πάντως ότι η τελική απόφαση ανήκει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα αποφανθεί για το αν η τροπολογία με την οποία παρατάθηκαν οι προθεσμίες παραγραφής των εν λόγω φορολογικών υποθέσεων είναι συνταγματικώς ανεκτή. Ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε αλλαγές στα κριτήρια εξέτασης των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ, ώστε -όπως είπε- «να επιταχυνθεί η διαδικασία και να μην καίγονται τα χλωρά με τα ξερά».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Πιτσιλή στα χαμηλά ποσοστά εισπραξιμότητας όσον αφορά το λαθρεμπόριο, καθώς, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα λιγοστά έσοδα, είπε ότι συνήθως τα πρόστιμα επιβάλλονται σε ανθρώπους εξαφανισμένους. «Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από πρόστιμα λαθρεμπορίου, συνήθως πρόκειται για ανθρώπους εξαφανισμένους, είτε για αλλοδαπούς είτε για οποιονδήποτε εμπλέκεται σε τέτοια θέματα» είπε χαρακτηριστικά.