ΚΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Επιστολή προς την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπ. Οικ. για τα προβλήματα λειτουργία τους

ΚΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Επιστολή προς την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπ. Οικ. για τα προβλήματα λειτουργία τους

Θεσσαλονίκη, 16-09-2022

     Αρ. πρωτ.:    21

  ΠΡΟΣ: 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΙΝΟΜΙΚΩΝ       κ. Σταϊκούρα Χρήστο
  2) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΚΩΝ                κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο
   3) ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ     κ. ΜαστρομανώληΕμμανου                    4) Υπηρεσιακή Γραμματέα Υπ. Οικ. κα Παγώνη Πηνελόπη                                  5) Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας                              κ. Μπάκα Στυλιανό

ΚΟΙΝ: Πρόεδρο ΠΟΕ-ΔΟΥ                         κα Υφαντή Ειρήνη

ΘΕΜΑ: Προβλήματα και δυσχέρειες – Προτάσεις στο έργο των υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν των επανειλημμένων και επίμονων διαμαρτυριών του συνόλου των υπαλλήλων που εργάζονται στις Κτηματικές Υπηρεσίες και σε συνεχεία των από 22-06-2017, 30-06-2017 και 25-01-2018, 08-02-2022 (Αρ. πρωτ. 11361 ΕΞΕ 2020), 30-03-2021 (Αρ. πρωτ. 21206 ΕΞΕ 2021), 17-05-2022 (Αρ. πρωτ. 38442 ΕΞΕ 2022) και 06-06-2022 (Αρ. πρωτ. 44769 ΕΞΕ 2022) επανειλημμένων υπομνημάτων προς το σύνολο της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας, αποφασίσαμε να σας ξαναεπισημάνουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συνάδελφοι και δεν έχουν επιλυθεί, καθώς και να προτείνουμε άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και για την διασφάλιση της Δημόσιας Περιουσίας και των Δημόσιων Εσόδων.

 1. Σοβαρή Έλλειψη Προσωπικού

            H τραγική υποστελέχωση των Κτηματικών Υπηρεσιών παραμένει το κυριότερο πρόβλημα, που δεν αφήνει περιθώρια στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών.  Χαρακτηριστικά, σας αναφέρουμε ότι στην Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής υπηρετούν μόνο 1 μηχανικός, 2 εφοριακοί και 1 επιμελήτρια για να καλύψουν τις υπηρεσιακές ανάγκες ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς νομούς της Ελλάδας, που διαθέτει 540 χιλιόμετρα ακτογραμμής, δηλαδή αιγιαλού (μη συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου του Αγίου Όρους) και 700 χιλιόμετρα οδικό δίκτυο, δηλαδή 700Χ2=1400 χιλιόμετρα απαλλοτριωμένη ζώνη εκατέρωθεν των οδών. Επισημαίνουμε ότι οι οργανικές θέσεις στην Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής είναι έντεκα (11) – 5 Εφοριακοί, 5 Μηχανικοί, 1 Επιμελήτρια.

 1. Ελλείψεις σε Μεταφορικά Μέσα

     Για την Κτηματική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης υπάρχει διαθέσιμο μόνο ένα αυτοκίνητο, ενώ από το καλοκαίρι του 2014 η Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής δεν διαθέτει υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Οι απαραίτητες μετακινήσεις γίνονται με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των υπαλλήλων, ή με αυτοκίνητα του Λιμεναρχείου ή/και της αστυνομίας. Η έλλειψη υπηρεσιακών οχημάτων αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τη λειτουργία της υπηρεσίας και η παραχώρηση νέων οχημάτων είναι επιτακτική.

 1. Μη Απόδοση της Προσωπικής Διαφοράς

            Συνάδελφοί μας που υπηρετούν στην Κτηματικές υπηρεσίες υφίσταται ακόμα την αδικία από την μη απόδοση της προσωπικής διαφοράς, μολονότι εκτελούν τις ίδιες εργασίες με τους συνάδελφους που την λαμβάνουν και δεν έχουν ίση αμοιβή.

 1. Μη Κωδικοποίηση Νομοθεσίας

Η απαρχαιωμένη νομοθεσία απαιτεί κωδικοποίηση και παράλληλα κατάργηση των αναχρονιστικών διατάξεων. Χαρακτηριστικά εν έτη 2022 τα πωλητήρια μετατρέπονται σε μεταλλικές δραχμές. 

 1. Μη Ψηφιοποίηση διαδικασιών

            Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών – λειτουργιών αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Δεν είναι δυνατόν να τηρούνται χειρόγραφες καρτέλες εξόφλησης δόσεων.

 1. Μη προκήρυξη θέσεων Τμηματαρχών

Οι θέσεις ευθύνης σε επίπεδο τμηματαρχών έχουν να προκηρυχθούν προς πλήρωση εδώ και 8 χρόνια, με αποτέλεσμα οι κενές θέσεις ευθύνης να συμπληρώνονται με απευθείας ανάθεση.

Για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων ζητάμε:

 1. Την άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.
 2. Την άμεση προμήθεια υπηρεσιακών αυτοκινήτων.
 3. Την άμεση απόδοση της προσωπικής διαφοράς και ειδικό μισθολόγιο
 4. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας και κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων
 5. Ψηφιοποίηση λειτουργιών – διαδικασιών και διαλειτουργικότητα με την ΑΑΔΕ
 6. Άμεση προκήρυξη των θέσεων ευθύνης επιπέδου Τμηματαρχών

            Κατόπιν των παραπάνω,  θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας επισημάνουμε για πολλοστή φορά τα σοβαρά προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο των υπαλλήλων των Κτηματικών Υπηρεσιών, καθώς η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και η διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας αποτελεί κοινό σκοπό όλων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

           Ο Πρόεδρος                 Ο Γ. Γραμματέας 

Παπαποστόλου Μενέλαος       Ιζδράς Ανέστης

Εκτυπώστε και κατεβάστε την επιστολή του συλλόγου μας ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΟΙΚ. ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ