8 ΜΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ MAZIKA ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8.3.2023

8 ΜΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ MAZIKA ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8.3.2023

Θεσσαλονίκη, 6.3.2023

8 ΜΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ MAZIKA ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8.3.2023

H 8η του Μάρτη δεν είναι γιορτή είναι απεργία, είναι συνέχεια των διαρκών αγώνων των γυναικών για ισότητα, για έξοδο από την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Ήταν 8 του Μάρτη του 1857, όταν οι γυναίκες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία και διαδήλωσαν απαιτώντας εξίσωση των συνθηκών του χρόνου εργασίας και των μισθών τους με αυτούς των ανδρών.

Από τότε η 8η του Μάρτη είναι μία ημερομηνία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και τους αγώνες του γυναικείου και του εργατικού κινήματος.

H ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδες δικαίωμα και βασική αξία κάθε δημοκρατικής κοινωνίας και πρέπει να αντανακλάται σε όλους τους τομείς της ζωής μας: στην εκπαίδευση, την εργασία, τις αμοιβές, τις θέσεις ευθύνης, τις συντάξεις, την υγεία, τον πολιτισμό.

Όμως, η πρόοδος όσον αφορά την ισότητα των φύλων δεν είναι ούτε αναπόφευκτη, ούτε μη αναστρέψιμη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είχαμε την αδιανόητη απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου να αναστείλει τη συνταγματική προστασία των αμβλώσεων, οδηγώντας στην απαγόρευση τους τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ.

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων, η γυάλινη οροφή που δεν λέμε να σπάσουμε, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και μερικής απασχόλησης, η μη αμειβόμενη εργασία λόγω φροντίδας που αναλαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι γυναίκες οδηγούν με τη σειρά τους και συνταξιοδοτικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Για αυτό είναι απαραίτητες οι πολιτικές για την ίση κατανομή των ευθυνών φροντίδας, καταπολεμώντας τα στερεότυπα που περιορίζουν τις γυναίκες σε συγκεκριμένους ρόλους όπως και για τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών παιδικής, κοινωνικής και οικιακής φροντίδας.
Τα επίπεδα της έμφυλης βίας και παρενόχλησης παραμένουν ανησυχητικά αυξημένα. Το κίνημα #MeToo ανέδειξε την έκταση του σεξισμού και της κακοποίησης που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια. Ταυτόχρονα, ενδυνάμωσε τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο ώστε να μιλήσουν πλέον ανοικτά για τις εμπειρίες τους και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Συντασσόμαστε στον αγώνα για ίσα δικαιώματα και διεκδικούμε:
• Ίση αμοιβή για ίση εργασία – ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες
• Δωρεάν παιδικούς σταθμούς στους χώρους εργασίας
• Επανασύσταση της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αυτοτελή, διακριτή δημόσια υπηρεσία.
• Ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών:
Δημόσια, δωρεάν, ποιοτική υγεία
Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας
Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στήριξης, για τα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βία (ψυχολογική, νομική και κοινωνική στήριξη)
Παροχή παιδικών κατασκηνώσεων και υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά
• Ένταξη στην εκπαίδευση της σεξουαλική αγωγής και μαθημάτων για την ισότητα των φύλων.
• Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία