Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Συμμετέχουμε στη στάση εργασίας

Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Αθήνα 7.3.2019

Αρ. Πρωτ.: 1428

 

8 Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

 

Από το 2016 ξεκίνησε η φεμινιστική απεργία, ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων και γυναικείων συλλογικοτήτων από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Νορβηγία κλπ), της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Παγκοσμίως το 2018 συμμετείχαν επίσημα 40 χώρες.

Χαρακτηριστικά στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε μια ιστορική απεργία, όπου σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των συνδικάτων, συμμετείχαν περισσότερες από 5,3 εκατομμύρια γυναίκες.

Η Ελλάδα και οι γυναίκες της δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουν έξω από αυτές τις μεγάλες κινητοποιήσεις, καθώς αντιμετωπίζουν σωρεία διακρίσεων και αποκλεισμών που συνδέονται με το φύλλο τους, τόσο στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής (φόρτος ενδοοικογενειακών υποχρεώσεων, έλλειμμα ενδοοικογενειακού χρόνου, πολλαπλότητα ρόλων κ.α.) όσο και στη δημόσια (εργασία, εκπαίδευση, πολιτική, τέχνη κλπ), με αποκορύφωμα την όξυνση των πολλαπλών μορφών βίας που σημειώνεται ή αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουμε αδρανείς και σιωπηλές μπροστά στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, στον προφανή σεξισμό που διέπει τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας, συχνά σε εναγκαλισμό και τον ακραίο ρατσισμό, στον έλεγχο των σωμάτων μας και της αυτοδιάθεσής μας, στον κίνδυνο που διατρέχουν οι ζωές μας. Το χρωστάμε, άλλωστε, στην Ελένη, στην Αγγελική και σε τόσες άλλες γυναίκες που χάθηκαν.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΔΟΥ στην συνεδρίαση της 14.02.2019, τιμώντας τους καθημερινούς αγώνες των ελληνίδων γυναικών Εφοριακών, αποφάσισε να συμμετέχει στις δράσεις που  θα γίνουν στις 8 Μαρτίου στη χώρα μας με στόχο να έρθουν στο προσκήνιο οι γυναίκες και τα δικαιώματα τους ώστε να κατανοήσουμε ότι τα θέματα φύλλου συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ουσιαστική δημοκρατία, αλλά και ότι έμφυλη βία, σε κάθε της έκφανση, αποτελεί κοινωνικό όνειδος και θέτει τον πολιτισμό μας σε υποχώρηση.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

  • ΟΧΙ στην σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.
  • ΟΧΙ στην επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών των γυναικών, την αύξηση της επισφάλειας, του θηλυκού χαρακτήρα της ανεργίας και της φτώχειας.
  • ΟΧΙ στην ανάληψη από τις γυναίκες του συνόλου των ενδοοικογενειακών υποχρεώσεων, των καθηκόντων φροντίδας και ανατροφής.
  • ΟΧΙ στην απουσία των γυναικών από τα κέντρα των πολιτικών, οικονομικών, συνδικαλιστικών κλπ αποφάσεων.
  • ΟΧΙ στις διακρίσεις με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου.
  • ΟΧΙ σε κάθε μορφή έμφυλης βίας.

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ σας ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ να συμμετέχετε στην ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 από τη 1:00 μμ, μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας 

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΣΤΗ 1:30μμ.