ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕ-ΔΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 21.2.2023

Γενικό Συμβούλιο ΠΟΕ-ΔΟΥ
ΠΟΕ – ΔΟΥ: Πρόσκληση Γενικού Συμβουλίου την Πέμπτη 23.05.2024

Αθήνα 14.3.2023

Αρ. Πρωτ.:2225

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 21.2.2023

Σήμερα 21.2.2023 ημέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 09:30 π.μ. συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΔΟΥ, σε αίθουσα στο Ξενοδοχείο NOVOTEL με θέματα:

Θέματα ημερήσιας διάταξης:

 1. Έλλειψη προσωπικού -προσλήψεις -ΑΣΕΠ (ΑΑΔΕ -ΥΠΟΙΚ).
 2. Μισθολόγιο ΥΠΟΙΚ – Προσωπική διαφορά.
 3. Διόρθωση ΠΘΕ στην ΑΑΔΕ.
 4. BONUS ΑΑΔΕ & ΥΠΟΙΚ.
 5. Προϋπολογισμός 2023 – Απολογισμός 2022.
 6. Πλειστηριασμοί.
 7. Αναπροσαρμογή αποζημίωσης εισπρακτόρων.
 8. Ανανέωση σύμβασης DPO.
 9. Έγκριση αποφάσεων Εκτελεστικής Επιτροπής από 11.1.2023 έως 14.2.2023.
 10. Έγκριση μικροδαπανών από1.12.2022 έως 31.12.2022 και από 1.1.2023 έως 31.1.2023.

Υποβλήθηκαν παραιτήσεις Α) από την συνάδελφο Σωφρονά Αθανασία από την παράταξη της ΑΚΕ και ο συνάδελφος που θα την αντικαταστήσει είναι ο Πουλιανίτης Δημήτριος Β) από τον συνάδελφο Νάτσικα Άγγελο από την παράταξη της ΣΑΣ και ο συνάδελφος που θα τον αντικαταστήσει είναι ο Στεφανάτος Χρήστος.

Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι το Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία, καθόσον βρέθηκαν παρόντες τριάντα ένα (31)  Γενικοί Σύμβουλοι επί συνόλου τριάντα ενός (31), όπως παρακάτω:

01. ΑΡΣΕΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 02. ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
03. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 04. ΔΗΜΑΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
05. ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ 06. ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
07. ΚΑΡΑΛΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 08. ΚΑΡΑΜΠΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
09. ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ 10. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
11. ΚΟΤΡΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 12. ΚΟΥΠΚΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
13. ΛΙΑΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 14. ΛΙΑΣΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
15. ΜΕΡΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 16. ΜΠΕΡΤΣΟΥΛΑΚΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ  
17. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 18. ΠΑΝΤΣΙΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
19.  ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΦΩΤΙΟΣ    20. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΣ    
21. ΠΑΤΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 22. ΠΕΡΙΜΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ   
23. ΠΟΥΛΙΑΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ    24. ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
25. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣΟΣ 26. ΤΕΡΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ    
27. ΤΖΟΥΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 28. ΤΣΑΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
29. ΤΣΟΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 30. ΥΦΑΝΤΗ ΕΙΡΗΝΗ
31.ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ  

Με την έναρξη της συζήτησης έγινε ενημέρωση του Γενικού Συμβουλίου από την Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής, επί του συνόλου των θεμάτων που απασχόλησαν τη διοίκηση στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (20.12.2022).

Μετά την ενημέρωση της Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής, τις τοποθετήσεις και προτάσεις των μελών επί των Θεμάτων Ημερήσιας Διάταξης, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΔΟΥ προχώρησε στη λήψη των παρακάτω αποφάσεων:

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

 • Εγκρίθηκε η ανανέωση της σύμβασης της DPO (κα Κρητικού) .
 • Εγκρίθηκε ομόφωνα η αναπροσαρμογή της αποζημίωσης των εισπρακτόρων.
 • Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2023 με επιφύλαξη να εξεταστεί η δαπάνη του λογαριασμού «αμοιβή με παρακράτηση – site» και ο Απολογισμός του 2022.
 • Αποφασίστηκε ομόφωνα να διεκδικηθεί με παρέμβαση της Ομοσπονδίας στην ΑΑΔΕ, στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εσωτερικών αύξηση των θέσεων εφοριακών τουλάχιστον χιλίων (1.000) θέσεων στον επικείμενο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο για προσλήψεις στον Δημόσιο.
 • Αποφασίστηκε ομόφωνα η διεύρυνση των κριτηρίων για την προσαύξηση του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών, ώστε να λαμβάνεται και από υπηρεσίες όπως η ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης, Κιλκίς, Φλώρινας, Κομοτηνής. Η πρόταση να εξειδικευθεί περισσότερο στην Εκτελεστική Επιτροπή για το αν χρειάζεται να συμπεριληφθούν και άλλες παραμεθόριες ΔΟΥ.
 • Αποφασίστηκε ομόφωνα να προτείνουμε την τροποποίηση της παρακάτω διάταξης και το 90ήμερο να μετρά από την ημερομηνία παραλαβής της εντολής ελέγχου από τον ελεγκτή. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4174/2013 οι επιστροφές ΦΠΑ πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 90ημερών από την υποβολή εγγράφου αιτήματος του φορολογουμένου. Με δεδομένη την καθυστέρηση στην έκδοση των εντολών, στόχευση – δρομολόγηση- έκδοση που διαρκεί 30 με 45 ημέρες, ο έλεγχος περιορίζεται στις λοιπές 45 ημέρες. Αν κατά την διενέργεια του ελέγχου προκύψουν διαφορές πρέπει να αφαιρεθεί και το 20ημερο της προηγούμενης ακρόασης. Συνεπώς ο ελεγκτής καλείται μέσα σε ένα διάστημα 20 ημερών να διενεργήσει έλεγχο επιστροφής, ο οποίος μπορεί να αφορά και επιστροφή ιδιαίτερα μεγάλων ποσών. Όπως αντιλαμβανόμαστε το διάστημα είναι ιδιαίτερα μικρό, τόσο για την ποιότητα του ελέγχου, όσο και το ασφαλές συμπέρασμα αυτού.
 • Αποφασίστηκε ομόφωνα, με δεδομένο την υιοθέτηση νέας αύξησης του κατώτατου μισθού στον Ιδιωτικό τομέα τον ερχόμενο Απρίλιο, ανοίγει η συζήτηση για την πρώτη από το 2010 περίοδο των μνημονίων, αύξηση των μισθών και στο Δημόσιο τομέα, όπως επισημαίνεται από έγκριτους επιστημονικούς φορείς όπως το ΚΕΠΕ. Λαμβάνοντας υπόψη και τις πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων ετών, η Ομοσπονδία οφείλει να είναι προετοιμασμένη και να διεκδικήσει μέσω της υιοθέτησης και νέου μισθολογίου στον Δημόσιο τομέα από 1.1.2024 όπως έχει εξαγγελθεί, τα εξής :
 • Την αναπροσαρμογή του βασικού μισθού για όλες τις κατηγορίες (ΥΕ,ΔΕ,ΤΕ,ΠΕ) από 1.1.2024 και την υιοθέτηση κατώτατου επιδόματος ΒΘΕ 600 ευρώ και την αναλογική αναπροσαρμογή των υπολοίπων επιδομάτων ΒΘΕ, προκειμένου να λαμβάνεται ικανοποιητικός μισθός για το σύνολο των εργαζομένων στην ΑΑΔΕ που θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
 • Εγκρίθηκε από το Σώμα η ανάθεση για γνωμοδότηση στον Νομικό Σύμβουλο της Ομοσπονδίας κ. Καρούζο Ιωάννη των τριών προτάσεων μισθολογικής αναγνώρισης δικαιωμάτων των συναδέλφων, οι οποίες αφορούν:

Α) Την μισθολογική αναγνώριση των κατεχόντων αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα σύμφωνα με το ΠΔ 69/2016.

Β) Την μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας ήδη αναγνωρισμένης από ΑΣΕΠ για τις σειρές 1Κ/2013 και 2Κ/2015 και

Γ) Την άρση της αναστολής της μισθολογικής ωρίμανσης των διετιών 2015-2017 και την επανακατάταξη σε μισθολογικά κλιμάκια από την έναρξη ισχύος του ειδικού μισθολογίου της ΑΑΔΕ.

 • Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι αποφάσεις της Ε.Ε. από 11.1.2023 έως 14.2.2023.
 • Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι μικροδαπάνες από 1.12.2022 έως 31.12.2022 και 1.1.2023 έως 31.1.2023.

                                              ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα

Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό λαϊκές κατοικίες για λογαριασμό των funds, στα οποία έχουν περιέλθει έναντι ευτελούς τιμήματος εκατοντάδες χιλιάδες στεγαστικά δάνεια. Η ταχύτητα με την οποία ο Άρειος Πάγος κατέληξε σε απόφαση υπέρ των funds, πέραν των εύλογων ερωτημάτων που δημιουργεί, καθιστά σαφές ότι η επόμενη περίοδος θα χαρακτηριστεί από ένα κύμα πλειστηριασμών, με χιλιάδες οικογένειες να βρίσκονται υπό την άμεση απειλή να πεταχτούν στο δρόμο. Απόφαση η οποία αποτελεί το επιστέγασμα των πολιτικών και των νομοθετημάτων όλων των τελευταίων κυβερνήσεων οι οποίες υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν οποιοδήποτε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, μεταφέροντας τις τύχες χιλιάδων οικογενειών στα κοράκια των funds και των servicers.

Το δικαίωμα όμως στην πρώτη κατοικία είναι αναφαίρετο και θα το υπερασπιστούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Στον αγώνα αυτό τα Σωματεία οφείλουν να έχουν και θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ΠΟΕ ΔΟY με απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην πολιτική των κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας, αθροίζει τις δυνάμεις της στις προσπάθειες και τον αγώνα για την αποτροπή των πλειστηριασμών και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην νομοθέτηση  πραγματικού πλαισίου προστασίας.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ!

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ!

Επίσης εγκρίθηκε το εξής ψήφισμα :

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας στον αγώνα των καλλιτεχνών και των εκπαιδευτικών στα δίκαια αιτήματά τους, θεωρώντας ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των ομάδων εργαζομένων αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της συνδικαλιστικής δράσης.