ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 52 – ΤΗΛ:2310286789 – FAX:2310275347 – 54 635 – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
www.eforiakos.com/Email: info@eforiakos.com
Θεσσαλονίκη, 01-10-2019
Αρ. πρωτ: 102
ΠΡΟΣ: 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΙΝΟΜΙΚΩΝ
κ. Σταϊκούρα Χρήστο Νίκης 5 – 7 Τ.Κ. 10562 ΑΘΗΝΑ |
|
2) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΚΩΝ
κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο Καρ. Σερβίας 8 Τ.Κ. 10184 ΑΘΗΝΑ |
|
3) ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
κ. Καλύβα Αθηνά Καρ. Σερβίας 8 Τ.Κ. 10184 ΑΘΗΝΑ |
ΘΕΜΑ: Προβλήματα και δυσχέρειες – Προτάσεις στο έργο των υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Κατόπιν των επανειλημμένων και επίμονων διαμαρτυριών του συνόλου των υπαλλήλων που εργάζονται στις Κτηματικές Υπηρεσίες και σε συνεχεία των από 22-06-2017, 30-06-2017 και 25-01-2018 υπομνημάτων τους προς το σύνολο της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας, αποφασίσαμε να σας επισημάνουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συνάδελφοι, καθώς και να προτείνουμε άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και για την διασφάλιση της Δημόσιας Περιουσίας.
- Σοβαρή Έλλειψη Προσωπικού
H τραγική υποστελέχωση των Κτηματικών Υπηρεσιών παραμένει το κυριότερο πρόβλημα, που δεν αφήνει περιθώρια στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά, σας αναφέρουμε ότι:
Α. Στην Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής υπηρετούν μόνο 2 μηχανικοί, 5 εφοριακοί και 1 επιμελήτρια για να καλύψουν τις υπηρεσιακές ανάγκες ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς νομούς της Ελλάδας, που βρίσκεται κοντά στο μεγάλο κέντρο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, και διαθέτει 540 χιλιόμετρα ακτογραμμής, δηλαδή αιγιαλού (μη συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου του Αγίου Όρους) και 700 χιλιόμετρα οδικό δίκτυο, δηλαδή 700Χ2=1400 χιλιόμετρα απαλλοτριωμένη ζώνη εκατέρωθεν των οδών. Επισημαίνουμε ότι οι οργανικές θέσεις στην Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής είναι έντεκα (11) και υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε μηχανικούς, μόλις δύο (2) υπηρετούν.
Β. Στην Κτηματική Υπηρεσία Κιλκίς υπηρετούν 6 άτομα όταν η οργανική κάλυψη της Υπηρεσίας αριθμεί 8 υπαλλήλους.
- Μη Διαχειρίσιμος Όγκος Εργασίας
Το υπάρχον ελλιπέστατο προσωπικό δεν είναι δυνατόν να διεκπεραιώσει τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων που συσσωρεύονται. Έτσι, μοιραία δημιουργούνται καθυστερήσεις που προκαλούν την δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών, που εκφράζουν παράπονα και συχνά εκτοξεύουν απειλές και καταγγελίες προς τους υπαλλήλους. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων η κατάσταση παραμένει μη διαχειρίσιμη. Χαρακτηριστικά, η Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής το 2017 δέχθηκε 550 καταγγελίες και 80 δικόγραφα αγωγών, αιτήσεων προσωρινής τιμής μονάδος, ανακοπών κ.λ.π., απασχολήθηκε με 500 αιτήσεις παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού από τις οποίες υπογράφηκαν 350 συμβόλαια, συντάχθηκαν 50 τεχνικές εκθέσεις με τοπογραφικά διαγράμματα και εκδόθηκαν 140 πρωτόκολλα (Αποζημίωσης, Κατεδάφισης, Διοικητικής Αποβολής). Ο μεγάλος φόρτος εργασίας εντείνεται και από το γεγονός καθημερινά τουλάχιστον 10 πολίτες ζητούν αντίγραφα και φακέλους από το αρχείο της Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να απασχολείται ένας μηχανικός για την εξυπηρέτησή τους αρκετή ώρα καθημερινά.
- Ελλείψεις σε Υλικοτεχνικό Εξοπλισμό
Από το καλοκαίρι του 2014 η Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής δεν διαθέτει υπηρεσιακό αυτοκίνητο. (Το μέχρι τότε χρησιμοποιούμενο καταστράφηκε και αποσύρθηκε). Οι απαραίτητες μετακινήσεις γίνονται με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των υπαλλήλων, ή με αυτοκίνητα του Λιμεναρχείου ή/και της αστυνομίας. Η έλλειψη υπηρεσιακού οχήματος αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τη λειτουργία της Κ.Υ. και η παραχώρηση νέου οχήματος είναι απαραίτητη.
Ο δορυφορικός δέκτης που χρησιμοποιείται κατά τις αυτοψίες για έλεγχο σε αιγιαλό – παραλία, δημόσια κτήματα κ.λπ. απαιτεί συνδρομή σε δίκτυο δεδομένων. Το ετήσιο κόστος κυμαίνεται από 450 έως 600 ευρώ, ανάλογα με τον πάροχο. Συγχρόνως απαιτείται σύνδεση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας για πρόσβαση στο internet, κόστους 10 ευρώ ανά μήνα ή 120 ευρώ το χρόνο. Για εξοικονόμηση χρημάτων της συνδρομής σε δίκτυο δεδομένων εφαρμόζεται η εκ περιτροπής χρήση του δικτύου με τους ίδιους κωδικούς από περισσότερες Κτηματικές Υπηρεσίες (4-5) που εξυπηρετούνται με μία συνδρομή. Αποτέλεσμα είναι να μη μπορεί η κάθε Κτηματική Υπηρεσία από τις 4-5 συμμετέχουσες να προβεί σε έλεγχο με αυτοψία κατά τις ημέρες που έχει δηλωθεί η χρήση του δικτύου από άλλες Κτηματικές Υπηρεσίες. Αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην εκτέλεση των ελέγχων, καθόσον απαιτούνται, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, έλεγχοι σχεδόν καθημερινά. Πιστεύουμε ότι η κάθε Κτηματική Υπηρεσία θα πρέπει να έχει δική της αυτοτελή συνδρομή, διότι το κόστος δεν είναι μεγάλο σε σχέση με το όφελος που θα προκύψει από την απρόσκοπτη λειτουργία της.
Για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων ζητάμε:
- Την άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.
- Την άμεση προμήθεια υπηρεσιακών αυτοκινήτων.
- Την άμεση προμήθεια σύγχρονου μετρικού εξοπλισμού (GPS), για όλες τις Κτηματικές Υπηρεσίες.
- Την έκδοση απόφασης, με βάση την οποία η Κτηματική Υπηρεσία θα δέχεται αιτήματα και πολίτες για χορήγηση στοιχείων του αρχείου δύο (2) ημέρες την εβδομάδα, ώστε οι υπάλληλοι να εργάζονται απερίσπαστα τις υπόλοιπες τρεις (3) ημέρες.
Κατόπιν των παραπάνω, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας επισημάνουμε για πολλοστή φορά τα σοβαρά προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο των υπαλλήλων των Κτηματικών Υπηρεσιών, καθώς η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και η διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας αποτελεί κοινό σκοπό όλων. Τέλος, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι συνάδελφοι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, χωρίς να ευθύνονται για πράξεις ή παραλείψεις της πολιτικής και υπηρεσιακής διοίκησης, που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Κούπκας Μιχαήλ Παπαποστόλου Μενέλαος
Kατεβάστε και εκτυπώστε την επιστολή του Συλλόγου μας εδώ